Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Aurescu, la Ankara: România a fost constant preocupată să identifice soluţii pentru a spori securitatea la Marea Neagră
WhatsApp
România a fost constant preocupată să identifice soluţii pentru a spori securitatea la Marea Neagră, a afirmat, marţi, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, într-o conferinţă de presă comună, la Ankara, cu omologul său turc, Mervlut Cavusoglu. 
Aurescu: S-a ajuns la un consens politic în ceea ce privește impunerea de sancțiuni împotriva celor care încearcă să destabilizeze Republica Moldova

'Un loc important în discuţiile noastre l-a avut şi securitatea în regiunea Mării Negre. Am discutat despre modalităţile optime de cooperare, atât la nivel bilateral, cât şi în cadrul NATO (...) România a fost constant preocupată să identifice soluţii pentru a spori securitatea la Marea Neagră', a spus ministrul Aurescu, în conferinţa de presă comună cu Cavusoglu.

Şeful diplomaţiei române a vorbit astfel despre crearea unui grup de lucru comun în care Turcia şi România să discute 'cele mai importante aspecte care ţin de Marea Neagră, de securitatea la Marea Neagră, de dezvoltarea economică, asigurarea libertăţii de navigaţie'. 'Este evident că trebuie să sporim capacitatea NATO de cunoaştere strategică şi de cunoaştere situaţională a evoluţiilor de securitate din Marea Neagră', a spus Aurescu.

El a menţionat în acest context şi crearea Consiliului de Cooperare Strategică la Nivel Înalt România-Turcia, anume mecanismul şedinţelor comune de guvern. 'Acest mecanism ne permite o abordare structurată, o abordare care să permită stimularea într-un mod şi mai coordonat şi mai organizat a dezvoltării relaţiilor noastre pe diverse planuri', a adăugat Aurescu.

Aurescu, la Ankara: România a fost constant preocupată să identifice soluţii pentru a spori securitatea la Marea Neagră

 

Privind perspectiva aderării Suediei şi Finlandei la NATO, ministrul român de Externe a apreciat că acest lucru va 'reprezenta un plus pentru securitatea spaţiului euroatlantic în ansamblul său, mai ales în actualul context geopolitic'.

'Faptul că două state neutre până la declanşarea acestui război al Rusiei împotriva Ucrainei au decis să îşi abandoneze politica de neutralitate tradiţională vreme de zeci de ani şi din cauza acestui război au hotărât să se alăture Alianţei Nord-Atlantice, iată un efect pentru care cred că trebuie să îi mulţumim preşedintelui Putin, din această perspectivă', a completat ministrul român.

Ministrul Aurescu a avut consultări bilaterale cu ministrul turc al Afacerilor Externe, în cadrul vizitei oficiale efectuate de şeful diplomaţiei române în Republica Turcia, la invitaţia omologului său. Cei doi miniştri au apreciat importanţa Parteneriatului Strategic pentru consolidarea legăturilor strânse între cele două state şi s-au referit la dialogul bilateral dinamic şi la nivelul foarte bun al colaborării pe diverse dimensiuni.

Ei au finalizat şi convenit textul Declaraţiei politice prin care se creează Consiliul de Cooperare Strategică la Nivel Înalt România-Turcia, organizat sub forma unei reuniuni comune permanentizate a celor două Guverne, axate pe domenii strategice de interes comun, care va fi lansat în cursul anului 2023. În cadrul întrevederii a fost pus accentul pe cooperarea în domeniul energiei, recunoscut de ambii interlocutori ca un domeniu prioritar, mai ales din perspectiva provocărilor actuale.

S-a convenit, astfel, intensificarea eforturilor comune în vederea asigurării securităţii aprovizionării României prin tranzitarea teritoriului Turciei, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel