Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
ASF a decis ca Euroins să intre în insolvență. Încă un șoc pe piața asigurărilor: 2,5 milioane de români vizați
WhatsApp
Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizaţia de funcţionare a societăţii Euroins România, constatând indiciile stării de insolvenţă a companiei, a anunţat vineri, instituţia.

„Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment şi numirea Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA) ca administrator interimar al societăţii, cu sarcina de a asigura administrarea şi conducerea activităţii asigurătorului şi adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuţiile conducerii societăţii se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar”, precizează sursa citată, într-un comunicat. 

Instituţia menţionează că, la data de 30 iunie 2022, societatea nu deţine fonduri eligibile pentru acoperirea SCR, situaţie care se menţine şi la data de 30 septembrie 2022. Pentru restabilirea cerinţei de capital de solvabilitate (SCR) este nevoie de fonduri în cuantum la 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea MCR fonduri de 1,75 miliarde lei.

Decizia retragerii autorizaţiei a fost luată în condiţiile în care situaţia Euroins România nu face fiabilă aplicarea unei proceduri de rezoluţie, subliniază ASF.

Conform sursei citate, decizia Consiliului ASF se bazează pe o amplă analiză a situaţiei Euroins România. În acest sens, ASF menţionează faptul că, începând cu anul 2020, Euroins a făcut obiectul unor acţiuni intense de control care au avut drept rezultat evidenţierea situaţiei reale a societăţii.

Între februarie 2020 şi ianuarie 2023, Autoritatea a aplicat Euroins 26 de sancţiuni, soldate cu amenzi totale de peste 16 milioane de lei, rezultate din 17 acţiuni de control. Toate sancţiunile aplicate de ASF societăţii Euroins România au fost confirmate, pe fond sau definitiv, de instanţele de judecată cărora societatea li s-a adresat în contestarea măsurilor.

 

Premierul Ciucă anunțase de miercuri falimentul

 

Premierul Nicolae Ciucă anunțase miercuri că a vorbit cu șeful ASF despre situația companiei și că ar urma să fie prezentate concluziile raportului de control.

Din primele informații, Euroins avea un deficit de SCR (cerința de capital de solvabilitate) de peste 400 de milioane de euro, în timp ce deficitul de MCR (cerința de capital minimă) se cifra la peste 250 de milioane de euro.

Euroins a devenit cel mai mare faliment al unei companii de asigurări auto din România de la prăbușirea City Insurance, în 2021.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Economie Vezi toate articolele
pixel