Motivul principal al neplății ratelor este creșterea inflației și a dobânzilor. Paguba ajunge la 14,9 miliarde de euro, cea mai mare parte nerecuperabilă a banilor sau cu risc ridicat. Acest lucru a fost raportat de sindicatul bancar Fabi.
Cele mai actualizate date prezentat de Banca Italiei privind solvabilitatea creditelor ipotecare arată o situație critică: aproape un milion de gospodării din Italia nu-și plătit rata scadentă în luna martie 2023.
Acest lucru a fost subliniat de Fabi (Federația bancară Autonomă Italiană), care a elaborat datele disponibile. În martie, nu au fost făcute plăți de 14,9 miliarde de euro, iar motivul este înainte de toate „creșterea costului banilor, creșterea dobânzilor și a inflației”, care „reduc venitul disponibil și pun dificultăți clienților băncilor”, scrie fanpage.it.
Aproape jumătate această sumă sunt ratele creditelor ipotecare - 6,8 miliarde de euro. Apoi, 3,7 miliarde de euro sunt creditul de consum neachitat, iar 4,3 miliarde de restanțe se referă la alte credite personale. Acești bani, din punctul de vedere al băncilor, sunt irecuperabili.
Adesea, aceasta înseamnă că debitorii nu sunt în măsură să-i plătească. De altfel, 5,7 miliarde de euro sunt considerate „împrumuturi neperformante”, termen care indică „împrumuturi pe care clienții nu le vor mai rambursa”.
Despre alte 7,1 miliarde, banca crede că, în mod realist, nu le va putea recupera. Rămân 2 miliarde de rate restante, care ar putea fi rambursate, chiar dacă cu întârziere. Dificultăţile sunt legate în primul rând de creditele ipotecare cu rată variabilă, care în ultimul an au înregistrat o creştere a ratelor, cum nu s-a mai înregistrat de ani de zile.
Acest tip de credite ipotecare reprezintă aproximativ o treime din totalul de credite: în toată Italia ele valorează aproximativ 140 de miliarde de euro, din cele 425 de miliarde plătite în total.
Dintre insolvențe, 6,8 miliarde de euro se referă la credite ipotecare pentru achiziționarea de locuințe: 2,7 miliarde sunt „credite neperformante”, iar 3,4 miliarde sunt nerambursări probabile.
Fabi a subliniat și diferențele dintre regiuni. Cea cu cea mai mare sumă de rate neplătite este Lombardia (2,6 miliarde de euro), urmată de Lazio (2 miliarde de euro) și Campania (1,4 miliarde de euro). Aceste cifre sunt, evident, foarte influențate de numărul de locuitori.
Apoi urmează Sicilia (1,2 miliarde), Puglia și Basilicata (ambele 1 miliard și 65 de milioane), Veneto (1 miliard și 27 milioane), Piemont și Valle d'Aosta (984 milioane în două).
Cu sub un miliard de datorii urmează Emilia Romagna (983 milioane), Toscana (973 milioane), Calabria (418 milioane), Marche (390 milioane), Abruzzo și Molise (372 milioane în două), Liguria (361 milioane) și Sardinia (318 milioane). milioane). În cele din urmă, pe ultimele trei trepte se află Trentino Alto Adige (239 milioane), Umbria (226 milioane) și Friuli Venezia Giulia (222 milioane).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News