Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Anglia. Români, exploatați într-o spălătorie auto. Pentru 20 de lire au lucrat cu substanțe care „le-au mâncat picioarele”
WhatsApp
Doi bărbați au fost găsiți vinovați de conducerea unei rețele de sclavie modernă, la o spălătorie auto din Carlisle, Anglia. Victimele, cetățeni români, erau exploatate prin muncă, în condiții extrem de dure, care le-a afectat sănătatea.

Defrim Paci, 42 de ani, din Nottinghamshire, și Sitar Ali, 33 de ani, din Carlisle, i-au adus pe muncitori români în Marea Britanie și i-au obligat să lucreze aproape toată ziua pentru bani foarte puțini. Jurații de la o instanță din Carlisle au aflat că românii au îndurat condiții teribile de muncă și au fost forțați să locuiască în case murdare și aglomerate, realtează BBC

Paci și Ali au fost arestați preventiv și vor fi condamnați la 30 iulie. Fratele lui Paci, Jetmir Paci, 37 de ani, a fost găsit nevinovat. Potrivit procurorului Martin Reid, în anii 2016 și 2017 muncitorii de la spălătoria auto Shiny „au fost obligați să lucreze multe ore peste program, în condiții proaste, pentru salarii reduse, în beneficiul inculpaților”.

Români, sclavi la spălătorie în Marea Britanie: Muncă non-stop pentru 10 lire pe săptămână și forțați să doarmă cu ȘOBOLANII

Victimelor le-au fost luate cărțile de identitate până la rambursarea datoriilor legate de costul călătoriei în Marea Britanie și li s-a cerut să locuiască într-un spațiu de cazare „foarte murdar”, cu mulți ocupații. Muncitorii „erau plătiți cu doar 20 de lire sterline după ce munceau câte 11 ore 6 zile pe săptămână”. Românii nu primeau haine de protecție și aveau pielea arsă de la substanțele chimice puternice utilizate în spălătorie, spune procurorul. Un bărbat a povestit că nu mai putea sta în picioare, pentru că apa „i-a mâncat picioarele”. Procurorii spun că Defrim Paci este cel care a organizat afacerea, iar Sitar Ali a fost cel care s-a ocupat de personal.

 

„M-au tratat la fel ca și cum aș fi fost un sclav”

 

Românii îi acuză pe patronii englezi că îi obliga să  lucreze 11 ore pe zi fără pauză, șase zile pe săptămână, fiind plătiți cu 10 lire sterline pe săptămână, restul banilor fiindu-le opriți pentru „chirie și electricitate”.

De asemenea, muncitorii români spun că nu aveau echipament de protecție împotriva substanțelor chimice pe care le foloseau și erau cazați pe o proprietate murdară și infectă, plină de șobolani și insecte. Erau, de asemenea, împiedicați să părăsească locuința, cărțile de identitate fiind oprite de cei care îi angajaseră. Un român a declarat în fața poliției:  „M-au tratat la fel ca și cum aș fi fost un sclav”.

„În multe camere, pereții erau crăpați, iar în bucătărie linia se ridica, așa că trebuia să mergi cu grijă pentru a evita să te împiedici”, a mai adăugat românul,citat de BBC.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel