Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Angajatorii, obligați de lege să deconteze lucrătorilor români costul ochelarilor de vedere
WhatsApp
Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a dat câștig de cauză într-o cauză reprezentat de un avocat român, stabilind astfel că angajatorii sunt obligați să asigure ochelari de vedere salariaților care lucrează în fața unui monitor.

Potrivit sentinței din cauza C‑392/21, CJUE a stabilit că ochelarii de vedere destinați celor care lucrează cu un monitor trebuie furnizați lucrătorilor de către angajator sau că acesta să ramburseze cheltuielile aferente, că mențiunea că nu prin plata unui spor general la salariu lucrătorului.

Potrivit portalului VeDem Just, articolul 9 din Directiva 90/270/CEE are ca obiectiv protejarea ochilor și a vederii lucrătorilor, în special dreptul acestora de a primi aparate de corecție speciale, specifice lucrului în cauză, dacă rezultatul testului prevăzut la alineatul (1) al acestui articol 9 sau cel al examenului prevăzut la alineatul (2) al articolului 9 menționat fac necesare aparatele respective.

Angajatorii, obligați să deconteze lucrătorilor români costul ochelarilor de vedere, în cazul celora care lucrează la un monitor

 

Ca urmare, Curtea a decis:

„Prin „aparate de corecție” se înțelege nu doar ochelarii, ci și alte tipuri de aparate susceptibile să corecteze sau să prevină dificultățile vizuale;

Dificultățile vizuale care conduc la dreptul unui angajat de a beneficia de un aparat de corecție special nu trebuie să fi fost cauzate în mod necesar de lucrul la monitor;

Ochelarii nu trebuie să fie utilizați exclusiv la locul de muncă sau în exercitarea unor sarcini profesionale;

În legea națională se poate prevedea că lucrătorul poate alege fie să obțină direct de la angajatorul său un aparat de corecție special, fie să suporte el costul și să obțină apoi rambursarea de la angajator;

Un spor general la salariu, plătit în mod permanent pentru condiții grele de muncă, nu acoperă cheltuielile suportate de lucrătorul în cauză pentru o asemenea achiziție”.

Un polițist român de la Imigrări a demarat procedura

 

Potrivit art. 288 din Tratatul de funcționare a UE, directivele sunt obligatorii pentru fiecare stat membru destinatar cu privire la rezultatul care trebuie atins, lăsând autorităților naționale competența în ceea ce privește forma și mijloacele.

Cea care a sesizat Curtea de Justiție a Uniunii Europene este o avocată din Cluj, după ce un fost polițist din Cluj, care a lucrat la Inspectoratul General de Imigrări, a dat în judecată instituția pentru că ar fi refuzat să îi deconteze contravaloarea ochelarilor de vedere în sumă de 2.629 de lei. Fostul polițist spune că vederea i-a fost afectată grav în cei zece ani de muncă în fața calculatorului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Economie Vezi toate articolele
pixel