Reporterii The Guardian au documentat fenomenul și la București, la o firmă de recrutare.
"Acesta este cel mai dificil an", spune Alexandru Barbacaru, directorul Est-Vest Services, o agenție românească de ocupare a forței de muncă pentru lucrători temporari în Marea Britanie.
Biroul său este plin cu formulare de angajare completate și documente fiscale pentru lucrătorii din anii trecuți. Barbacaru explică dificultățile întâmpinate de companiile de tipul lui, care timp de foarte mulți au livrat fermelor britanice zeci de mii de muncitori români.
"Acum trei ani am angajat 5000 de români. În acest an vom ajunge la maximum 3.000, 3.500 ", spune el. "În iunie am cheltuit aproximativ 2.000 de dolari pe anunțuri Facebook pentru recrutare. Anul trecut nu trebuia să cheltuim nimic.
Fermele britanice s-au bazat mult timp pe Europa de Est pentru munca sezonieră, iar în ultimii ani muncitorii au venit în mod covârșitor din state membre mai noi ale UE, cum ar fi România și Bulgaria. Cu toate acestea, din cauza Brexit și a economiilor puternice din alte părți ale continentului, fermele din Marea Britanie au perspective mai puțin atrăgătoare.
"Anul acesta va fi o scădere a angajaților din care fermele trebuie să învețe", spune Barbacaru, veteran al industriei de 20 de ani, a cărui companie a început să se concentreze mai mult pe recrutarea de locuri de muncă calificate, cum ar fi sudori și măcelari. El ne arată un e-mail pe care l-a primit mai devreme de la o fermă din Scoția, care caută 50-100 de persoane care să înceapă imediat să muncească.
"Mulți angajatori britanici din agricultură sunt obșinuiți să meargă la muncitorii lor și să spună:" Am nevoie de 30, 40 de persoane, care au prieteni interesați? "Și într-o săptămână ar apărea 30 sau 40 de persoane. Nu se mai întâmplă așa ceva," a mai spus Barbacaru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News