Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Analiştii financiari, estimări sumbre: Euro va depăși 5 lei. Rata inflaţiei, majorată
WhatsApp
71% dintre analiștii financiari participanții la sondajul CFA România anticipează majorarea ratei inflației, estimată pentru orizontul de 12 luni la 3,53%. Peste 80% dintre participanții la sondaj prevăd o depreciere a leului în următoarele 12 luni, la 5,0062 lei/euro peste 12 luni.

Adrian Codirlasu, CFA, vicepreședinte al Asociației CFA România declară: “Atât indicatorul de încredere cât și cele două componente ale sale au atins, pentru a două luna consecutiv, valorile maxime post-criză Covid-19, ceea ce indică încredere în revenirea economiei în acest an. În contextul revenirii ratei inflației, sondajul prin intermediul evoluției anticipate a ROBOR 3M, relevă și posibilitatea majorării cu 25 bps a ratei de dobânda de politică monetară în următoarele 12 luni.”

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a crescut comparativ cu luna anterioară la valoarea de 70,7 puncte, maximul ultimilor 6 ani, (față de aceeași luna a anului precedent, indicatorul a crescut cu 38,3 puncte). Ambele componente ale indicatorului au înregistrat creșteri substanțiale.

 

Euro va depăşi 5 lei

 

Rată anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (mai 2022/mai 2021) a înregistrat o valoare medie de 3,53%. În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, peste 80% dintre participanții la sondaj prevăd o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9470, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului prognozat este 5,0062 lei pentru un euro.

Durata impactului economic al coronavirusului: cea mai mare parte a respondenților (peste 77%) anticipează că acesta se va resimți inclusiv în anul 2022, iar cea mai mare pondere (42%) chiar până în trimestrul IV al anului 2022;

Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2021: valoarea medie a anticipațiilor este 7%;

Evoluția, în termeni reali a PIB în anul 2021: valoarea medie a anticipațiilor este +5,1%;

Datoria publică că procent din PIB va ajunge, într-un orizont de 12 luni, la aproximativ 52%;

Orizontul de aderare a României la zona euro este 2030.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Economie Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel