Replica ambasadei a venit diplomatic, dar prompt, printr-o postare în care ministrului i se amintește faptul că scriitoarea de origine română Herta Müller este laureată a distincției Academiei Suedeze pentru romanele sale în care descrie efectele „violenței, ale cruzimii și ale terorii” din dictatura comunistă, relatează HotNews.ro.
„Acum zece ani, premiul Nobel pentru literatură a fost acordat scriitoarei, poetei și eseistei de limbă germană Herta Müller, născută în România, Timiș. În anii 90, ea a obținut recunoașterea internațională, iar operele sale au fost traduse în mai bine de 20 de limbi. Scriitura lui Müller s-a remarcat prin descrierea efectelor pe care le are violența, cruzimea și teroarea, acțiunea romanelor sale fiind plasată adesea în România Socialistă aflată sub regimul represiv al lui Nicolae Ceaușescu, regim pe care l-a trăit pe propria piele.
În 2009, Academia Suedeză a anunțat că i-a acordat premiul Nobel pentru literatură, descriind-o ca o femeie care a reușit să redea lumea celor deposedați combinând poezia cu franchețea prozei. În decembrie 2009, Herta Müller a primit premiul de la Majestatea sa Regele Carl XVI Gustaf al Suediei, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Sala de Concerte a Primăriei din Stockholm", a scris ambasada pe pagina de Facebook.
Citește și Ambasada Suediei RÂDE de Petre Daea. Mesaj despre populația de CORMORANI
Mai mulți internauți au salutat replica ambasadei, unii remarcând însă că răspunsul este "prea subtil" pentru guvernanți:
Ministrul comunicațiilor, Alexandru Petrescu, a răspuns sâmbătă, tot pe Facebook, după ironiile Ambasadei Suediei, cerând reprezentanței diplomatice să spună dacă anul acesta Academia Suedeză va da premiul Nobel pentru literatură, în condițiile în care, în 2018, nu a fost acordat din cauza unui scandal.
„Una dintre reprezentantele diplomatice a unei țări din UE la București, cunoscută pentru aparițiile pe rețelele de socializare online găsește de cuviință să ne explice metodic cum se aprobă bugetul în țară sa. Mulțumindu-le pentru sfatul nesolicitat, poate reușesc, cu aceeași promptitudine și umor ce le acompaniază, de obicei, postările online, să ne spună dacă, anul acesta, Academia suedeză, instituția culturală responsabilă pentru acordarea prestigioaselor premii Nobel va acordă premiul pentru literatură...pentru că anul trecut, l-a ratat, după mai bine de 70 de ani de acordare din cauza scandalului sexual și financiar din interiorul Academiei suedeze.
Citește și Suedia. Un oraş din sud-vestul ţării INTERZICE cerşetoria
În România, în 2019 vom avea buget cu certitudine. Ce putem află însă despre acordarea premiului Nobel pentru literatură în 2019? Avem aceeași certitudine sau va fi același eșec că în 2018 când iubitorii de literatură din întreagă lume au fost privați de acest eveniment care da repere în domeniu la nivel mondial?", a scris Petrescu pe Facebook.
Ambasada Suediei a continuat, vineri seară, seria de ironii la adresa actualei puteri de la București, ținta fiind de această dată guvernul care a adoptat bugetul de stat pe anul în curs cu o întârziere de luni de zile, în condițiile în care nu are scuza unei majorități parlamentare extrem de fragile care să justifice o amânare, așa cum se întâmpla în alte cazuri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News