Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Alertă sanitară în Germania: Un lot de semințe de rapiță din România conține reziduuri enorme de pesticide
WhatsApp
Autoritățile sanitare veterinare din Germania au emis o alertă alimentară după ce au descoperit niveluri ridicate de pesticide într-un lot de semințe de rapiță provenit din România. Oficialii români au demarat anchete pentru a identifica furnizorul și originea precisă a semințelor. Concentrația de pesticide depășește limita maximă admisă, generând preocupări cu privire la siguranța alimentară.
ILUSTRATIV (foto: Freepik.com)

Sancțiunile cu privire la conformitatea în producția agricolă au fost emise de autoritățile sanitare veterinare din Germania, care au notificat România, pe 29 ianuarie, prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje, că au depistat o probă de semințe de rapiță cu reziduuri de fosfan de 0,45 mg/kg, depășind limita maximă admisă de 0,05 mg/kg.

Proba a fost prelevată în 8 ianuarie, iar lotul de semințe de rapiță, provenind din România, nu a fost distribuit pe piața germană.

Analiza a fost efectuată la cererea operatorului economic, în cadrul programului de autocontrol conform legislației europene.

Semințele, destinate în principal pentru uz furajer, nu prezintă riscuri pentru sănătatea umană. Autoritățile sanitare veterinare germane au retras lotul de la comercializare, relatează lantulalimentar.ro.

Fosfanul, un pesticid folosit în tratarea cerealelor, semințelor oleaginoase și proteaginoase, a avut aprobarea prelungită de Comisia Europeană până la 15 martie 2026, în așteptarea concluziei evaluării riscurilor de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA). Deși aprobarea pentru fosfan a expirat la 31 martie 2023, Comisia Europeană a prelungit inițial termenul până la 31 martie 2024, iar ulterior, la 19 ianuarie 2024, a decis o noua prelungire până la 15 martie 2026, respectând nivelul maxim admis de 0,05 mg/kg.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel