Autoritățile din Milano sunt în alertă din cauza cererilor de ajutor alimentar. În cea mai bogată capitală de provincie din Italia, care se laudă cu un venit mediu pe cap de locuitor de peste 37.000 de euro, presiunea asupra instituțiilor care încearcă să-i ajute pe oameni prin furnizarea de mese gratuite devine nesustenabilă.
În raportul asupra sărăciei 2022, publicat de Istat în urmă cu câteva săptămâni, se vorbește despre 2,18 milioane de familii și 5,6 milioane de persoane care trăiesc în sărăcie absolută.
Potrivit institutului de statistică această creștere este datorată accelerației puternice a inflației înregistrate în 2022, care a crescut și mai mult în 2023. Potrivit anunțului Ministerului Politicilor Sociale și Muncii, dacă luăm în considerare numărul celor care primesc ajutor din Fondul European de Ajutor pentru Depozite, Milano este al doilea oraș metropolitan după Napoli ca număr de beneficiari (215 mii), dar este cel care a înregistrat cea mai semnificativă creștere față de toate celelalte orașe din Italia (+115 mii) cu o incidență de 6,7% față de populația rezidentă, relatează ilfattoquotidiano.it.
În centrele din Milano, cozile foarte lungi pot fi văzute încă de la primele ore ale dimineții în fața cantinelor sociale, după cum relatează organizațiile Pane Daily și Opera San Francesco.
Cele două cantine sociale, administrate de Opera San Francesco (OSF), au înregistrat în câteva luni „o creștere bruscă de aproximativ 44% a beneficiarilor. ”În prezent servim puțin sub 3.000 de mese pe zi, 1.200/1.300 la prânz și 1.000/1.100 în cantina în Corso Concordia, plus aproximativ 500 în centrul Piazzale Velasquez. Acum patru/cinci luni nu era așa. Funcția noastră este să nu lăsăm pe nimeni fără prânz sau cină”, spune președintele Fra Marcello Longhi.
Creșterea beneficiarilor se datorează în mare parte italienilor cu dificultăți financiare, în majoritate vârstnici. „Oameni care economisind 7-10 euro pe zi, deci 300 într-o lună, reușesc poate să se mențină în limita costurilor”, explica Marcello.
În topul naționalităților care beneficiază de aceste ajutoare peruvienii (5.700), marocanii (2.800) fiind urmați de italieni (2.600).
Dacă străinii sunt în mare parte tineri, italienii sunt aproape toți în vârstă. „Pentru ei este adesea umilitor să apeleze la noi. Acesta este motivul pentru care scopul nostru este să nu facem pe nimeni să se simtă inconfortabil, printr-o primire cordială și respectuoasă. Încercăm să ne păstrăm mediile curate, luminoase, frumoase și parfumate.”– subliniază președintele OSF.
------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:
https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG
https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News