Cetățenii moldoveni sunt chemați să aleagă între un viitor pro-european, sub conducerea președintei Maia Sandu, și continuarea sub influența Kremlinului.
La ora 12:00, prezența la vot a depășit 20%, cu peste 575.000 de moldoveni care s-au îndreptat spre urne pentru a-și exprima opțiunile în cadrul alegerilor prezidențiale și al referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană.
Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova a transmis că secțiile de votare din Federația Rusă, deschise la ora locală 07:00, funcționează în regim normal, dar spune despre cozile lungi de la aceste secții că ar fi fost create artificial, punând în pericol procesul electoral. În acest context, autoritățile moldovene au solicitat repetat autorităților ruse să nu permită transportarea ilegală a cetățenilor, conform Antena 3 CNN.
La o oră după deschiderea urnelor, președinta Maia Sandu, candidatul pentru un nou mandat, a votat la o secție din Chișinău. După vot, aceasta a îndemnat cetățenii să participe în număr cât mai mare la alegeri:
„Dragi cetățeni din diaspora, știu că va faceți griji pentru oamenii dragi rămași acasă. Ieșiți la vot pentru ca cei dragi de acasă să poată trăi în pace, în continuare. Eu am votat anume pentru că moldovenii trebuie să își determine soarta. Nu alții, nu banii murdari, nu minciunile, ci voința poporului. Eu am votat pentru ca Moldova să se dezvolte în pace și libertate, să poată să își construiască viitorul pe care și-l dorește și pe care îl merită. Ieșiți la vot! Votul fiecăruia este important, nu este doar o ștampilă pe hârtie. Este cuvântul tău pentru soarta ta. Este alegerea pentru cum vei trăi începând cu ziua de mâine. Ieșiți la vot!”, a declarat Sandu.
Maia Sandu, fondatoarea Partidului Acțiunii și Solidarității (PAS), a câștigat alegerile prezidențiale din 2020, înfrângându-l pe pro-rusul Igor Dodon. Sub conducerea sa, Moldova a făcut pași semnificativi spre integrarea europeană, având sprijinul unor țări din Uniunea Europeană și al Statelor Unite.
În contextul acestor alegeri, Marcel Ciolacu, premierul României, a declarat: „O zi istorică pentru Republica Moldova. Sunt convins că, la finalul ei, Republica Moldova va fi cu un pas mai aproape de Uniunea Europeană – acolo unde ne putem construi împreună viitorul.”
Declarația sa subliniază importanța acestui moment nu doar pentru Republica Moldova, ci și pentru întreaga regiune, având în vedere că o Moldova pro-europeană ar putea avea un impact semnificativ asupra stabilității și securității în estul Europei.
În timp ce prezența la vot continuă să crească, mulți observatori internaționali și locali își îndreaptă atenția asupra desfășurării acestui scrutin, în speranța că alegătorii moldoveni vor alege calea europeană a democrației și prosperității.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News