Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Aeronava TAROM, care va repatria românii din Africa de Sud, aterizează, astăzi după-amiază, pe Otopeni
WhatsApp
Aeronava TAROM care va repatria românii din Africa de Sud va ateriza la Otopeni marţi, în jurul orei 15:00, informează MTI.
Sursa foto: Facebook @Tarom

"În urma analizelor efectuate cu toţi factorii implicaţi în organizarea misiunii de repatriere a românilor şi cetăţenilor europeni din Africa de Sud, dar şi în urma recalculării orarului de zbor, aeronava TAROM va ajunge cu o zi mai devreme faţă de ora comunicată iniţial către Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii. Astfel, aeronava Boeing 737-700 YR-BGG va ateriza la Otopeni în data de 30 noiembrie 2021, în jurul orei 15:00", se spune într-un comunicat al ministerului de resort.

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a anunţat iniţial că avionul care va aduce în ţară din Africa de Sud echipa de rugby din Baia Mare va ateriza pe Otopeni pe 1 decembrie, în jurul orei 12:00, urmând ca TAROM să asigure transportul până în oraşul de destinaţie.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat duminică că un avion TAROM va fi trimis pentru a aduce în ţară cetăţenii români care au rămas blocaţi în Africa de Sud, după ce mai multe curse aeriene au fost anulate.

Românii, repatriați de teama Omicron



"Mai devreme a fost aprobată Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Prin Hotărâre s-a adăugat la ţările care au fost menţionate ieri (sâmbătă - n.r.) şi Malawi, iar, în plus, s-a stabilit că Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne, prin DSU, şi Ministerul Transportului vor lucra împreună pentru repatrierea cetăţenilor români care nu pot să ajungă înapoi în România din cauza perturbărilor care sunt acum cu transportul aerian din zona respectivă, mai multe curse fiind anulate şi mai multe fiind pline, care ajung în Europa. Am început să întreprindem măsurile împreună cu Ministerul Afacerilor Externe şi cu Ministerul Transporturilor, prin TAROM, pentru trimiterea unui avion, la decizia Guvernului, care va pleca Bucureşti - Mombasa - Pretoria şi care urmează să aducă cetăţenii români'', a spus Arafat.

Potrivit acestuia, prin Mecanismul de protecţie civilă europeană se va acorda sprijin şi altor cetăţeni europeni.

''Vom oferi şi prin Mecanismul de protecţie civilă europeană şi un număr de locuri pentru cetăţenii europeni ai altor ţări europene UE pentru a-i repatria la Bucureşti, după care de aici se stabileşte cum ajung în ţările lor", a precizat Raed Arafat.

La începutul şedinţei de Guvern, premierul Nicolae Ciucă a anunţat că o aeronavă TAROM va zbura la Pretoria pentru a-i recupera pe românii blocaţi în Africa de Sud.

"În ceea ce priveşte cetăţenii români din Africa de Sud am avut o coordonare foarte bună cu Ministerul Afacerilor Externe, cu Ministerul Transporturilor, cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi începând de ieri au fost identificate soluţiile prin care să determinăm o soluţie pe care o vom lua astăzi în şedinţa de guvern şi în felul acesta am identificat la TAROM o aeronavă care va zbura la Pretoria şi va prelua cetăţenii români. De asemenea, pentru că în aeronavă vor mai fi alte 50 sau 55 de locuri libere, oferim această capabilitate şi celorlalte ţări europene care nu au reuşit să-şi extragă cetăţenii din Africa de Sud şi în felul acesta vom urca această disponibilitate a noastră pe Mecanismul European pentru Situaţii de Urgenţă", a arătat Ciucă.

Suspendarea curselor aeriene către Uniunea Europeană are loc ca urmare a identificării unei noi variante de coronavirus în Africa de Sud, informează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel