"Multe din dosarele importante, din ultima vreme, s-au incheiat prin constatarea prescrierii faptelor.
Vă amintiti „Mica reformă in justitie”, realizată de Cătălin Predoiu in 2010? Ea proclama „celeritatea” in derularea proceselor. Era nevoie de ea pentru că procurorii si judecătorii nu inteleseseră nevoia condamnării mele urgente. In plus, pentru că nu citiseră suficient de atent Constitutia in legătură cu responsabilitatea ministerială, au trebuit sa ia procesul „Trofeul calitătii” de la capăt, audiind din nou 971 de martori! In aceste conditii, recursul trebuia să se desfăsoare in conditii de „celeritate”. De obicei, termenele la ICCJ se dau din lună in lună. In cazul meu, termenele au fost de 2-3 pe săptămână! Si cu toate astea, prescrierea faptelor se realiza (2004-2012). Tot Livia Stanciu a rezolvat situatia – a decis că perioada cât dosarul a stat la CCR nu intră in calculul prescriptiei. Acum e altfel.
Nu are rost să vă incarc cu povesti vechi, nici măcar in legătură cu proiectele de gratiere pentru care unii isi rupeau hainele de pe ei in stradă. Solutia de acum este mai elegantă si mai eficientă. Dosarul este lăsat in frigider o perioadă corespunzătoare, se implineste termenul de prescriptie si apare, eventual, pe undeva, o mică notită despre dosarul respectiv. In felul ăsta, se realizează, selectiv, obiectivul dorit si nici nu se mai enervează ONG-urile Monicăi Macovei (se va intâmpla oare la fel si cu dosarul motociclistului?)," scrie Adrian Năstase pe blog.
Adrian Năstase a fost condamnat pe 20 iunie 2012 la doi ani de închisoare în dosarul "Trofeul calităţii", din care a efectuat opt luni de detenţie, fiind eliberat condiţionat.
Ulterior, pe 6 ianuarie 2014, el a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi trei ani pentru şantaj în dosarul "Zambaccian" şi a fost eliberat în august 2014.
În dosarul "Zambaccian", Adrian Năstase a fost acuzat că a primit de la fostul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii Irina Jianu, în perioada 2002 - 2004, în mod direct şi prin intermediul soţiei sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 600.000 de euro, constând în bunuri importate din China şi contravaloarea unor lucrări efectuate la imobilele din localitatea Cornu şi Bucureşti.
În cel de-al doilea dosar, Năstase a fost acuzat că în anul 2004 s-ar fi folosit de ''influenţa sau autoritatea funcţiei de preşedinte al unui partid'' pentru organizarea unui simpozion intitulat "Trofeul calităţii în construcţii" cu scopul strângerii unor sume de bani destinate campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale la care urma să participe.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News