Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Adaosul comercial redus pentru alimentele de bază ar putea fi prelungit; și carnea de miel este vizată de măsură
WhatsApp
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat luni că măsura de plafonare a adaosului comercial pentru alimentele de bază ar putea continua și după 31 ianuarie 2024. Se ia în considerare extinderea listei cu noi produse, iar "mielul" este una dintre opțiuni.
miel cu cinci persoane sursa foto cromtel tv

Barbu a subliniat dorința sa ca familiile cu venituri mici și medii din România să beneficieze de alimente de bază cu adaos comercial redus. A menționat că prețurile acestor alimente au scăzut semnificativ în 2023, cu 28%, comparativ cu 2022, când erau cu 18% mai mari. Ministrul a precizat că aproximativ 50% dintre români consumă aceste alimente.

Întrebat despre posibilitatea includerii mielului pe lista produselor cu adaos comercial redus, în contextul Sărbătorilor Pascale, Barbu a afirmat că va decide după discuții cu retaileri și procesatori, recunoscând că este o propunere bună.

"Întotdeauna am avut un dialog atât cu retailerii, cât şi cu procesatorii. Discuţiile le vom avea împreună şi împreună vom decide acest lucru. (...) este o sugestie bună să introducem şi mielul în lista produselor cu adaos comercial limitat. Vă mulţumesc pentru propunere şi o să o iau în calcul (...) Tot timpul se consumă miel în România şi vreau să vă spun că România deţine 17% din consumul în Uniunea Europeană la carnea de oaie şi 70% în toate celelalte state. Toate vin de pe teritoriul României şi de la fermierii români din sectorul ovin", a subliniat Barbu.

Plafonarea adaosului comercial pentru alimentele de bază, prelungit

 

A subliniat importanța dialogului cu părțile implicate și a apreciat că România deține o pondere semnificativă în consumul de carne de oaie în UE.

"Îmi doresc ca familiile cu venituri mici şi medii din România să poată cumpăra alimentele de bază cu adaos comercial redus, pentru că să fim foarte sinceri, indicele preţului de consum lunar arată că acele alimente care au fost transpuse prin acea ordonanţă au o scădere semnificativă în anul 2023, până la 28% faţă de anul 2022, unde preţurile erau cu plus 18%. Normal că ne dorim acest lucru, ne dorim pentru că 50% dintre români consumă alimentele care sunt prevăzute în acea ordonanţă", a precizat Florin Barbu.

Discuțiile programate inițial pentru luni cu reprezentanții comercianților și procesatorilor pentru evaluarea rezultatelor măsurii de plafonare a adaosului comercial au fost amânate pentru miercuri dimineața.

Ordonanța de Urgență nr. 67/2023, care limitează adaosul comercial la unele produse alimentare, a intrat în vigoare pe 1 august 2023. Aceasta acoperă 14 grupe de produse alimentare, iar la finele lunii octombrie s-a decis prelungirea cu 90 de zile, inclusiv cu extinderea listei cu noi produse.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Economie Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel