Potrivit presei din Belgia, 35% din dosarele de solicitare a unui credit sunt refuzate de bănci. Reporterii VTM au discutat cu doi tineri care doresc să cumpere o casă. Ambii lucrează și vor să împrumute bani din bancă pentru a-și realiza visul. Dar, avansul cerut de bancă este prea mare. „Casa costă 350.000 de euro, noi avem 50.000, dar băncile ne-au cerut să împrumutăm bani de la părinți sau de la rude”, spune tânăra. „Avem impresia că nu vom putea niciodată să obținem un împrumut”, spune iubitul ei.
Băncile solicită 10 până la 20% din suma totală ca și contribuție personală. Creșterea refuzurilor de creditare se observă în sectorul imobiliar.
"Am observat mai multe refuzuri de credit. Băncile sunt mai pretențioase. Au nevoie de o contribuție financiară considerabilă. Când cumperi, trebuie să ai deja taxele notariale și redevențele în fonduri proprii, iar pe deasupra, băncile cer o contribuție de 10% din sumă", explică Julian Boccari, agent imobiliar. „Rămânem pozitivi”, spune tânăra, are nu și-a pierdut speranța de a cumpăra o casă.
În context, reamintim că Legrad, situat în nordul Croației, este un orășel de puțin peste 2.000 de locuitori care, la fel ca multe alte municipalități, suferă de problemele generate de depopularea rurală.
Și asta în ciuda faptului că în trecut avea peste 5.000 mii de locuitori. Din acest motiv, localitatea a lansat o nouă inițiativă: oferirea de case tinerilor.
De fapt, măsura nu este nouă. Legradul a început să o facă în urmă cu cinci ani și, datorită rezultatelor bune pe care le-a obținut atunci, a început din nou, după cum a explicat Ivan Sabolic, președintele municipalității.
Până acum, peste cincizeci de noi familii s-au mutat în oraș, aducând Legard la un total de 120 de locuitori care și-au achiziționat noua locuință la prețul simbolic de 30 de cenți.
Pentru a te înscrie la această ofertă trebuie să îndeplinești o serie de condiții: persoanele trebuie să fe căsătorite și să nu aibă aibă peste 45 de ani. În plus, să nu aibă antecedente penale și să nu mai aibă altă locuință.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News