Senatorul PSD Călin-Gheorghe Matieș a anunțat, astăzi, faptul că pensiile se vor mări cu cel puțin 10% începând de la anul, însă nu susține majorarea tuturor pensiilor.
„Cel puțin 10%. Un 10% majorat la 2.000 de lei înseamnă 200, la o pensie nesimțită de 20.000 lei înseamnă 2.000 de lei. Cine câștigă? Tot cel care are mai mult. Nu simt aproape nimic persoanele vulnerabile. Ce ne dorim acum: să existe o majorare de 10%, iar cei cu 20.000 lei pensie să nu primească”, a spus Matieș.
Senatoarea USR de București, Anca Dragu, susține că această pensie de 4.000 de lei dată în luna ianuarie înseamnă o creștere de 8% pe an, mult mai puțin față de cât promite coaliția. „Această formulă este o plată o dată și atât, este pentru că nu au bani. Ce se întâmplă după luna ianuarie? Dacă facem calculul, de exemplu, la o pensie de 2.000 de lei, ar însemna o creștere anualizată de 8%. Adică cu mult mai puțin față de sumele vehiculate de liderii coaliției. Fiecare se întrecea, cine dă mai mult, 10-15-20%. Iată că dacă facem calculul la această formulă, care repet că nu este o creștere, este o plată o singură dată, este o creștere de 8,3% pentru întregul an. Întrebarea este ce se întâmplă după luna ianuarie? În ce manieră vor fi ajutați oamenii să treacă peste iarnă? Cât este creșterea pensiilor? Ajungem într-un haos total pentru că nu știm cât se va plăti pentru facturile la gaze și energie electrică pe iarnă. Un pensionar ce să înțeleagă? Nu știe câți bani va avea, nu știe câți bani va plăti pe utilități, nu știe ce va face iarna asta”.
O ședință a coaliției este la această oră care va stabili formula exactă.
Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat marţi seara că i se pare corect ca pensiile să crească cu 15-16% şi că este o datorie morală faţă de pensionari să se găsească soluţii, fiind categoria cea mai vulnerabilă.
„Eu am abordat din punct de vedere moral (...), fiindcă eu consider că trebuie să faci un efort, ai această obligaţie morală faţă de pensionari şi poţi să faci loc în buget pentru a acoperi rata inflaţiei. Sigur că nu mergem la gramaj fin (...), dar un 15-16% poţi să faci, trebuie să găseşti loc pentru pensionari care au muncit o viaţă întreagă, au muncit înainte de '89 şi după '89 şi au plătit impozitele, taxele şi au dreptul la această perioadă mai liniştită din viaţă”, a spus Kelemen la Europa FM.
El a negat că ar exista un blocaj în coaliţie pe această temă, dar a spus că există discuţii şi atunci când se vor dezbate bugetul asigurărilor sociale şi bugetul de stat va fi introdusă majorarea de pensii.
În legătură cu discuţia privind renegocierea plafonului de 9,4% din PIB prinsă în PNRR pentru cheltuielile cu pensiile, Kelemen a precizat că este legată de aşa-numitele pensii speciale, şi nu de pensiile din sistemul public.
„În 9,4% e greu să te încadrezi şi cu magistraţii, şi cu militarii, şi cu aviatorii şi cu diplomaţii, deci nu ai cum şi atunci există această presiune permanentă. Sigur, din punctul meu de vedere, trebuie o discuţie principială, după care poţi să reglementezi orice, chiar şi în limita de 9,4%, sau poţi să arăţi Comisiei: domnule, avem un principiu, aşa cum aveţi şi voi şi au toate statele, aplicăm acest principiu şi atunci, bineînţeles, eforturile bugetare pot fi asumate. Dar noi, în acest moment, nu avem un principiu: există soluţii punctuale pentru fiecare categorie din această mare categorie în care sunt încadraţi toţi şi nu există un principiu clar şi sănătos”, a arătat Kelemen Hunor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News