Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
22,5 grade Celsius în decembrie, un nou record de căldură în Canada
WhatsApp
După ce a stârnit îngrijorări la nivel global prin temperaturile record din vară, o regiune din vestul Canadei a înregistrat la începutul lunii decembrie un record de 22,5 grade Celsius.
Foto: Pixabay

Localitatea Penticton, situată în în centrul provinciei Columbia Britanică, cea mai vestică provincie a Canadei care trece prin fenomene meteorologice extreme repetate de mai multe luni, a înregistrat miercuri acest nivel neobişnuit al temperaturii, informează vineri AFP, scrie Agerpres. 

"Este un record sau, ca să fim foarte exacţi, a egalat un record" a declarat joi Armel Castellan, meteorolog în cadrul Environment Canada. Pe 3 decembrie 1982, Canada a înregistrat o temperatură de 22,5 grade Celsius în Hamilton, statul Ontario, potrivit acestui expert.

Penticton, cu o populaţie de aproximativ 33.000 de locuitori, este o localitate situată la câteva sute de kilometri de Lytton, un municipiu la 250 de kilometri nord-est de Vancouver care a înregistrat recordul istoric de temperatură de 49,6 grade Celsius la sfârşitul lunii iunie şi care a fost distrus în proporţie de 90% de un incendiu de pădure.

Un record de temperatură 



În Penticton,"maxima istorică era de 11,2 grade Celsius, înregistrată în 2012, apoi ieri temperatura maximă a fost de 22,5, aşa că în mod sigur este un record", a declarat meteorologul Gregory Yang pentru AFP.

Această regiune din Canada este cea care a suferit efectele cupolei de căldură istorice din vară, care a ucis peste 500 de oameni şi a produs incendii majore.

"Din septembrie am avut multă, multă căldură care ne vine din regiunea subtropicală" a explicat Armel Castellan. De aproximativ o săptămână, un râu atmosferic s-a abătut asupra sud-vestului Columbiei Britanice,"al treilea în ultima săptămână", a adăugat el.

Inundaţii catastrofale



Ploile abundente au provocat inundaţii catastrofale de la jumătatea lunii noiembrie în această provincie, evenimente despre care autorităţile au spus că au legătură cu efectele schimbărilor climatice.

Studii recente arată responsabilitatea directă a schimbărilor climatice în producerea valurilor de căldură. Astfel, extraordinarul val de căldură din Canada din iunie 2021, cu temperaturi care s-au apropiat de 50 de grade Celsius, ar fi fost "aproape imposibil" să se fi produs dacă nu ar fi fost încălzirea globală, potrivit oamenilor de ştiinţă de la World Weather Attribution. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel