Duma de Stat a confirmat adoptarea legii, pe canalul său oficial de Telegram.
La scurt timp după începerea invaziei ruse în Ucraina, în 24 februarie 2022, Moscova a introdus legi dure prin care cenzurează informaţiile referitoare la forţele armate ruse.
''Discreditarea'' armatei poate fi pedepsită cu până la cinci ani de închisoare, în timp ce răspândirea de informaţii false poate atrage o sentinţă de 15 ani de închisoare.
Preşedintele Dumei, Viaceslav Volodin, afirmase miercuri că noile prevederi vor înăspri legile existente astfel încât autorii vor putea primi cel mult 15 ani de închisoare.
Un proiect de lege consultat de Reuters joi arată că sentinţa pentru o persoană găsită vinovată pentru distribuirea de informaţii false sau pentru discreditarea armatei ruse poate primi o pedeapsă cuprinsă între 3 şi 5 ani de închisoare.
În cazul în care faptele respective au cauzat moartea sau rănirea ori au interferat cu infrastructura esenţială, atunci pedeapsa maximă va fi sporită la şapte ani.4
Rămâne în vigoare pedeapsa de 15 ani de închisoare pentru răspândirea cu intenţie a unor asemenea informaţii.
Dacă va fi aprobată la votul parlamentar final prevăzut pentru 14 martie, legea va fi extinsă pentru a oferi protecţie pentru prima dată grupării de mercenari Wagner, care luptă în Ucraina, precum şi altor organizaţii militare voluntare.
Fondatorul Wagner, Evgheni Prigojin, i-a cerut în luna ianuarie parlamentului rus să amendeze legea astfel încât aceasta să interzică relatările media negative despre membrii grupării, o idee susţinută rapid de Viaceslav Volodin.
Procurorii ruşi au deschis deja peste 5.800 de dosare pentru discreditarea armatei, a anunţat organizaţia pentru drepturile omului OVD-Info, în timp ce autorităţile ruse au folosit legile privind răspândirea informaţiilor false pentru a înăspri pedepsele cu închisoarea împotriva unor opozanţi ai Kremlinului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News