Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ziua de 1 Mai a muncitorilor români din Italia - povești ale sclaviei moderne: Cătălina, însărcinată, pe un câmp de căpșuni
WhatsApp
În anul 1889, Congresul Internaționalei Socialiste a decretat ziua de 1 mai ca Ziua Internațională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago, ziua fiind comemorată prin manifestații muncitorești. Românii obișnuiesc să marcheze de 1 Mai printr-o zi liberă. Însă nu toți au acest privilegiu...

Cu ocazia Zilei Muncitorilor, sărbătorită la 1 mai în multe țări din întreaga lume, IoDonna spune poveștile mai multor muncitori din Italia.  Precum cea a Cătălinei, o româncă însărcinată, surprinsă lucrând pe un câmp de căpșuni.

Spartacus este numele proiectului derulat de cooperativa Chico Mendes, în colaborare cu International House și NO CAP, pentru a-i "elibera" pe muncitorii din Rosarno și din câmpia Gioia Tauro, punându-i pe alte căi care să le respecte demnitatea.

Spartacus este numele care vine de la sclavul care a condus revolta împotriva Romei pe vremea imperiului. Pentru că asta sunt muncitorii agricoli exploatați din Italia: sclavi moderni, la marginea imperiului și departe de lumina reflectoarelor.


Potrivit celui de-al șaselea Raport Agromafia al Eurispes (din 2019), afacerea agromafiei valorează 24,5 miliarde de euro pe an, cu o creștere, pe parcursul anului 2018, de 12,4%. Potrivit raportului "Agromafie e Caporalato" al Osservatorio Placido Rizzotto della Flai-Cgil (2020), există aproximativ 180 000 de lucrători deosebit de vulnerabili care fac obiectul exploatării. Oameni neprotejați, adăpostiți în așezări improvizate, cum ar fi ghetouri, așezări alcătuite din corturi sau barăci, care sunt atât de prost plătiți încât nu pot face altceva decât să își continue viața.

Femeile muncitoare, cea mai vulnerabilă pătură

 

Se estimează că între 51 și 57.000 de lucrătoare sunt exploatate în Italia. În arcul ionic, există 22 702 lucrători agricoli obișnuiți, 16 801 italieni și 5 901 străini, dintre care 76% sunt femei din UE, în special românce și bulgare.

Ele trăiesc în condiții similare cu cele ale colegilor lor de sex masculin, dar de multe ori mai rău, după cum se arată în raportul "Cambia terra. Dall'invisibilità al protagonismo delle donne in agricoltura" realizat de ActionAid în cadrul programului care, începând din 2016, investighează și intervine asupra condițiilor de viață și de muncă ale femeilor din agricultură în Puglia, Basilicata și Calabria.

Cătălina, o româncă însărcinată, muncind pe un câmp de căpșuni

 

Din păcate, poveștile acestor femei sunt toate similare. Ca și cea a Cătălinei, o muncitoare româncă din Basilicata, care câștigă "38 pe zi, pentru a lucra de luni până duminică. Bărbații primesc cu 2 euro mai mult pe oră pentru că au sarcini mai grele.

Cătălina este însărcinată, dar ziua ei nu se schimbă: "Începem la ora șase: pregătim pământul pentru a planta căpșunile, îl fertilizăm. Trebuie să mă aplec tot timpul, mă simt obosită, dar trebuie să plucrez, am nevoie de bani“, mărturisește ea.

În unele zone, de exemplu în Calabria, există grădinițe pentru lucrătorii agricoli, care sunt, desigur, ilegale: servicii plătite, pe piața neagră, cu personal necalificat care are grijă de copii până la sosirea părinților. Dar multe mame preferă să-și ducă copiii în sere, unde dorm în cutii de lemn.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel