În afara alegerilor prezidențiale, acolo unde Maia Sandu pare să câștige detașat, în Republica Moldova s-a desfășurat simultan și un referendum de modificare a Constituției, astfel încât să fie specificat în legea fundamentală că țara va face toate eforturile pentru a intra în Comunitatea Europeană.
Dacă la prima vedere totul ar fi părut o simplă formalitate, lucrurile nu au stat deloc așa. Propaganda rusă și-a făcut treaba, iar votul pentru aderarea Moldovei la Uniunea Europeană a fost în mare impas. Abia de dimineață, odată cu numărarea buletinelor de vot din afara granițelor țării, balanța s-a răsturnat decisiv în favoarea aderării la UE.
La ora 12:00, ora redactării acestei știri, erau numărat 99.05% din buletinele de vot, iar diferența de voturi era una foarte mică: aproximativ 8000 de voturi erau în plus pentru tabăra pro europeană. Astfel, 50.3% au votat pentru aderarea la Uniunea Europeană, iar 49.7 împotrivă.
Moldovenii din străinătate s-au mobilizat masiv și au făcut cozi la centrele de votare din România, dar și din Italia.
Prezența la vot a fost una cu mult peste medie, iar validarea referendumului s-a realizat foarte ușor.
Maia Sandu are un avans de 15% din numărul de voturi, față de contracandidatul socialist Alexandr Stoianoglo. S-ar fi crezut că votanții Maiei Sandu vor vota și pentru schimbarea Constituției favorabilă aderării la Uniunea Europeană, însă lucrurile nu au stat deloc așa.
"Reamintim că, pentru ca referendumul republican să fie declarat valabil, la el trebuie să participe cel puţin o treime din numărul de persoane înscrise în listele electorale. Legea se consideră adoptată dacă pentru aceasta a votat majoritatea cetăţenilor care au participat la referendum. Comisia va prezenta Curţii Constituţionale un raport despre cum s-au desfăşurat alegerile. (...) În termen de zece zile, Curtea Constituţională va confirma sau va infirma rezultatele plebiscitului", a explicat preşedinta CEC.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News