Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Zi decisivă în Austria: Parlamentul supune la vot obligativitatea vaccinării împotriva COVID-19
WhatsApp
Camera inferioară a parlamentului austriac urmează să supună la vot joi obligativitatea vaccinării împotriva COVID-19, fiind de aşteptat ca o majoritate clară din legislativul de la Viena să se pronunţe pentru introducerea acestei reguli de la începutul lunii februarie, relatează DPA. 

În afară de reprezentanţii formaţiunilor componente ale coaliţiei guvernamentale - Partidul Popular Austriac (ÖVP) şi Verzii -, numeroşi parlamentari din opoziţie (membri ai Partidului Social-Democrat şi ai formaţiunii liberale NEOS) sunt favorabili vaccinării obligatorii a populaţiei contra COVID-19.

Pe de altă parte, planul guvernului a fost criticat dur de Partidul Libertăţii din Austria (FPÖ, extrema dreaptă).

Vaccinarea obligatorie ar urma să se aplice tuturor persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani. Excepţii vor face femeile însărcinate şi toţi cei pentru care, din motive medicale, vaccinarea nu este autorizată.

Camera superioară a parlamentului austriac (Bundesrat), ce reprezintă landurile federale, ar urma să aprobe legea în 3 februarie.

Noul proiect de lege a făcut obiectul unei dezbateri publice controversate în Austria. Zeci de mii de austrieci demonstrează periodic împotriva măsurilor anticoronavirus impuse de executiv şi perspectivelor privind introducerea obligativităţii vaccinării.

În prezent, aproximativ 70% din totalul austriecilor sunt vaccinaţi cu schemă completă împotriva noului coronavirus.

Cancelarul Karl Nehammer: Austria va introduce obligativitatea vaccinării pentru adulţi 

 

Austria va introduce obligativitatea vaccinării pentru adulţi împotriva coronavirusului de la începutul lui februarie, sub riscul unei amenzi ridicate, a declarat duminică cancelarul austriac Karl Nehammer, conştient de caracterul „sensibil” al acestei premiere europene care divizează societatea, relatează AFP.

„Aşa cum era prevăzut, vom face vaccinarea obligatorie de la începutul lui februarie” pentru cei de peste 18 ani, a declarat la Viena, în cadrul unei conferinţe de presă, şeful conservator al guvernului, care conduce ţara împreună cu ecologiştii.

Toată săptămâna au avut loc dezbateri furtunoase în Parlament în jurul acestui proiect, în contextul în care 78,5% din populaţia eligibilă este vaccinată în acest moment cu schema completă.

„Este un proiect sensibil” dar „conform Constituţiei”, care necesită „o fază de adaptare” care să le permită celor recalcitranţi să se vaccineze „până la jumătatea lui martie”, a detaliat el.

Amenzi usturătoare



Nu mai puţin de 27.000 de persoane au demonstrat sâmbătă în capitala austriacă împotriva acestei măsuri controversate, acuzată că încalcă libertăţile individuale.

„După aceea vor fi efectuate controale” şi a nu fi vaccinat va reprezenta un „delict” pasibil de „sancţiuni” financiare între 600 şi 3.600 de euro, în caz de recidivă.

Luată un timp în calcul, vaccinarea minorilor în vârstă de peste 14 ani a fost în cele din urmă abandonată şi numai adulţii vor fi vizaţi de măsură, a precizat liderul conservator în prezentarea proiectului de lege care urmează să fie adoptat joi de parlament.

Certificatul vaccinal se impune într-un număr crescând de ţări pentru anumite profesiuni, categorii de populaţie sau anumite activităţi. Însă vaccinarea anti-COVID obligatorie pentru toţi rămâne o excepţie. Ea a intrat în vigoare până acum în Ecuador, Tadjikistan, Turkmenistan, Indonezia şi Micronezia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Sanatate Vezi toate articolele
31 oct 2023, 12:34
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel