Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Zelenski spune că forțele ucrainene vor viza soldații ruși aflați la cea mai mare centrală nucleară din Europa. Occidentul îndeamnă Moscova să se retragă
WhatsApp
Zelenski spune că forțele ucrainene vor viza soldații ruși aflați la cea mai mare centrală nucleară din Europa. Occidentul îndeamnă Moscova să se retragă, pe fondul temerilor de catastrofă nucleară după atacurile cu rachete.
Zelensky spune că forțele ucrainene vor viza soldații ruși aflați la cea mai mare centrală nucleară din Europa. Occidentul îndeamnă Moscova să se retragă

Națiunile G7 se tem de o catastrofă nucleară și au cerut Moscovei să își retragă forțele de la centrală. 

Ucraina și Rusia au făcut schimb de acuzații cu privire la multiplele incidente recente de bombardamente la instalația din Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa. Trupele rusești au capturat centrala la începutul războiului.

'Fiecare soldat rus care fie trage asupra centralei, fie trage folosind centrala ca acoperire, trebuie să înțeleagă că devine o țintă specială pentru agenții noștri de informații, pentru serviciile noastre speciale, pentru armata noastră', a declarat Zelenski într-un discurs de seară.

 

Atacurile cu rachete au fost aproape de a elibera material radioactiv

 

Aceasta vine după ce atacurile cu rachete au fost aproape de a elibera material radioactiv, în timp ce Ucraina și Rusia varsă sânge pentru controlul Donbasului. 

Zelenski s-a adresat sâmbătă națiunii, reiterându-și afirmația că Rusia folosește centrala ca șantaj nuclear.

Centrala domină malul sudic al unui vast rezervor de pe râul Dnipro.  Forțele ucrainene care controlează orașele și localitățile de pe malul opus au fost supuse unui bombardament intens din partea deținută de Rusia.

Agenția ucraineană de informații pentru apărare a avertizat anterior cu privire la noi "provocări" rusești în jurul centralei, în timp ce primarul în exil al orașului în care se află centrala a declarat că acesta a fost supus unor noi bombardamente rusești.

 

Oficialul rus, Vladimir Rogov acuză forțele ucrainene că au bombardat uzina

 

Consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak a acuzat Rusia că 'a lovit partea centralei nucleare în care este generată energia care alimentează sudul Ucrainei'.

'Scopul este de a ne deconecta de la (centrală) și de a da vina pe armata ucraineană pentru acest lucru', a scris Podolyak pe Twitter.

Agenția de informații a apărării a declarat că trupele rusești au parcat un obuzier autopropulsat Pion în afara orașului din apropiere și au pus pe el un steag ucrainean.

De asemenea, agenția a precizat că loviturile de joi pe teritoriul uzinei, care, potrivit Ucrainei, au avariat infrastructura de pompare a apei și o stație de pompieri, au fost efectuate din satul Vodiane, controlat de Rusia, la aproximativ șapte kilometri est de uzină.

Vezi și: Noi atacuri asupra centralei atomice din Zaporojie, pentru care Rusia şi Ucraina se acuză reciproc

 

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a avertizat asupra unui dezastru nuclear dacă luptele nu încetează

 

Experții în domeniul nuclear au afirmat că luptele ar putea deteriora bazinele de combustibil uzat ale centralei sau reactoarele.

Șeful Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a cerut crearea unei zone demilitarizate în jurul instalației din Zaporojie, care este încă administrată de tehnicieni ucraineni.

Kievul a declarat de săptămâni întregi că plănuiește o contraofensivă pentru a recuceri Zaporojie și provinciile vecine Kherson, cea mai mare parte a teritoriului cucerit de Rusia după invazia sa din 24 februarie și care se află încă în mâinile Rusiei.

Forțele rusești și ucrainene s-au luptat anterior pentru controlul orașului Chornobîl, locul încă radioactiv al celui mai grav accident nuclear din lume, ceea ce a generat, de asemenea, temeri privind un dezastru.

Armata britanică a declarat că asaltul rusesc urmărește probabil să securizeze autostrada M04, principala cale de acces la Donețk dinspre vest, conform Daily Mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel