Zelenski a reamintit cum se agață regimul lui Putin de putere și spune că nu crede în amenințările "nucleare" ale Kremlinului. El a declarat acest lucru într-un interviu acordat postului indian Republic Media Network.
"Folosirea oricărei arme, iar cea nucleară nu face excepție, nu se va face pentru că cineva va lua apărarea Ucrainei, nu pentru că am fi luați în NATO, nu pentru că o țară ne va da avioane sau tancuri. Rusia poate folosi armele nucleare doar atunci când se simte în superioritate", a subliniat Zelenski.
Zelenski a spus că este vorba despre superioritate, nu despre o situație în care un agresor ar fi pus la colț. Potrivit evaluării președintelui, este prea devreme acum pentru a spune că Federația Rusă se află deja într-o astfel de poziție.
De asemenea, el a adăugat că o eventuală utilizare a armelor nucleare de către regimul rus le-ar face să piardă puterea, "ar pierde totul". "Așa că nu cred în ea", a conchis șeful statului.
Trebuie remarcat faptul că amenințările "nucleare" ale Rusiei s-au intensificat în urma eșecurilor notabile ale Rusiei în operațiunile de luptă împotriva Ucrainei.
La 22 martie, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, le-a reamintit jurnaliștilor americani despre conceptul de securitate națională al țării, care permite utilizarea armelor nucleare dacă existența statului este amenințată.
Două zile mai târziu, diplomatul rus de la ONU declarase deja public disponibilitatea Rusiei de a folosi arme de distrugere în masă dacă va fi "provocată de NATO".
Generalul american Mark Milley a avertizat că războiul dintre Rusia și Ucraina va dura ani de zile precizând, de asemenea, că probabilitatea unui conflict internațional semnificativ între marile puteri în lumea de astăzi este în creștere, nu în scădere.
"Rusia păstrează o capacitate nucleară mare și diversă pentru a amenința SUA". Această opinie a fost exprimată de generalul Mark Milley, președintele Statului Major Întrunit al Forțelor Armate ale SUA, în fața Comisiei pentru Servicii Armate a Camerei Reprezentanților, relatează Voice of America.
Invazia armată a Rusiei în Ucraina "este cea mai gravă amenințare la adresa păcii și securității Europei și, probabil, a lumii, din cei 42 de ani de carieră în armata americană", a mai spus generalul.
Rusia, a precizat Milley, "menține o capacitate nucleară mare și diversă pentru a amenința SUA" și aliații săi.
"Am auzit o retorică foarte provocatoare în ceea ce privește nivelul de pregătire operațională a forțelor nucleare rusești", a reamintit președintele comisiei.
El a adăugat că Rusia și-a demonstrat în mod repetat capacitatea și dorința de a desfășura "acțiuni complexe și rău intenționate în spațiul cibernetic".
În plus, Milley consideră că invazia rusă în Ucraina a creat "un punct de cotitură istoric periculos".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News