Potrivit biroului procurorului general, cei patru acuzați au adus muncitori din România la Berlin și i-au pus să lucreze pe șantierele de construcții.
Suspecții ar fi angajat până la treizeci de persoane pe lună pe diferite șantiere de construcții din Berlin. În acest proces, un total de 487.000 de euro în contribuții de asigurări sociale nu ar fi fost plătite între 2018 și 2020.
Inculpații sunt un bărbat în vârstă de 50 de ani și fiul său de 32 de ani, precum și un proprietar de firme de demolare și dezmembrare în vârstă de 61 de ani și un șef de echipă de șantier în vârstă de 35 de ani, condamnați pentru complicitate. Naționalitatea celor patru condamnați nu este precizată.
Bărbații acuzați ar fi "exploatat în mod deliberat faptul că muncitorii care nu cunoșteau limbi străine erau practic neajutorați în Germania și, de asemenea, nu aveau posibilitatea de a obține ajutor din cauza supravegherii stricte", susțin anchetatorii.
Românii, despre care se spune că cei mai mulți erau analfabeți, ar fi fost aduși la Berlin într-un microbuz supraîncărcat. O mare parte din salariile lor a fost reținută pentru transport, hrană și cazare.
În locurile de cazare, anchetatorii susțin că erau ținute până la opt persoane, uneori în spații înguste, iar chiar și cea mai mică presupusă încălcare a regulilor ar fi fost pedepsită cu amenințări și bătăi sau se solda cu expulzarea de la muncă timp de săptămâni întregi. "Abia atunci când unul dintre lucrătorii afectați a depus o plângere, cazul a început să se deruleze", a declarat procuratura, citează welt.de.
Amendă, penalitate de nedeclarare, interzicerea participării la licitațiile publice sau chiar pedeapsă cu închisoarea. Acestea sunt o parte din sancțiunile pe care le riscă firmele care detașează angajați în statele membre ale Uniunii Europene pentru nerespectarea obligațiilor de raportare a detașării.
România sanționează cu amendă, de la 5.000 la 9.000 de lei, nedepunerea notificării, a documentelor care să ateste remunerația totală sau chiar a traducerii documentelor. Tot amendă primesc și agenții economici care depun notificarea cu informații incomplete sau cu informații eronate (de la 3.000 la 9.000 de lei) sau care nu îndeplinesc obligația de a informa în scris salariatul detașat cu privire la anumite informații cerute de lege (10.000 - 20.000 de lei). Un risc suplimentar poate fi obligația de plată a asigurărilor sociale în România (în lipsa documentelor care să demonstreze exceptarea).
”Așa cum se poate constata, pedepsele pentru neconformarea cu obligațiile de raportare diferă foarte mult de la țară la țară. Recomandăm agenților economici care intenționează să detașeze angajați să analizeze cu atenție cerințele impuse de fiecare țară și să se conformeze”, declară Daniel Jinga, Associate Director People Services, KPMG România.
Astfel, legislația din Germania prevede sancțiuni pentru neconformarea cu obligațiile de notificare a detasării ce pot ajunge până la amendă de 30.000 de euro și interzicerea participării la licitațiile publice.
-----------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din Germania, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:
-> https://chat.whatsapp.com/IsdGvKkdEY4JJhueZBrtNW
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News