Lituania a expulzat patru diplomaţi, în timp ce Letonia şi Estonia, câte trei, scrie Reuters, preluată de Agerpres.
Ministerul de Externe al Estoniei a explicat într-un comunicat că i-a expulzat pe diplomaţi deoarece „au subminat direct şi activ securitatea Estoniei şi au răspândit propagandă care justifica acţiunea militară a Rusiei”. Ministerul de la Tallinn a precizat că „activitatea persoanelor în cauză reprezintă o încălcare a Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice și, prin urmare, trebuie să părăsească Estonia în termen de 72 de ore”.
Lituania a precizat că expulzările pe care le-a decis au fost făcute „în semn de solidaritate cu Ucraina”. „Serviciile speciale rusești sunt implicate în mod activ în planificarea și executarea invaziei militare din Ucraina, amenințând nu numai securitatea Ucrainei, ci și pe cea a Lituaniei”, arată comunicatul ministerului lituanian, potrivit CNN.
Letonia a anunțat că persoanele declarate „non gratae” trebuie să părăsească teritoriul țării până la data de 23 martie, ora 23:59. Contactat de Reuters, Ministerul de Externe al Rusiei nu a fost disponibil deocamdată pentru comentarii.
Cel puţin 816 oameni au fost ucişi în Ucraina, iar alţi peste 1.300 au fost răniţi de la începerea invaziei militare ruse, pe 24 februarie, conform celui mai recent bilanţ anunţat de Naţiunile Unite.
Bilanţul anunţat vineri de Oficiul ONU pentru Drepturile Omului este de cel puţin 816 morţi şi 1.333 răniţi. Acest bilanţ include doar victimele civile.
"Bilanţul real probabil este considerabil mai mare", a transmis Oficiul ONU pentru Drepturile Omului, precizând că sunt multe date în curs de procesare.
"Cele mai multe victime civile sunt rezultatul utilizării de armament exploziv cu impact pe zone largi, inclusiv al atacurilor cu obuze de artilerie, sisteme de rachete mutiple şi bombardamente aeriene", a transmis Biroul ONU pentru Drepturile Omului.
Conform autorităţilor ucrainene, 130 de civili au fost evacuaţi din clădirea Teatrului din Mariupol distrusă de bombardamentele ruse, dar alte 1.300 de persoane sunt în continuare în adăposturile de la subsolul imobilului, informează agenţia Ukrinform, potrivit Mediafax.
O reuniune a Grupului naţiunilor puternic industrializate, G7, pe tema invaziei militare ruse în Ucraina va avea loc săptămâna viitoare, la Bruxelles, anunţă Preşedinţia germană a organizaţiei, conform cotidianului Le Figaro.
Summitul G7, programat joi, va fi consacrat "situaţiei din Ucraina" şi va fi "integrat" în reuniunile Alianţei Nord-Atlantice şi Uniunii Europene, care se vor derula în aceeaşi zi la Bruxelles, a declarat Christiane Hoffmann, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Berlin.
Germania exercită anul acesta Preşedinţia Grupului G7, din care fac parte, de asemenea, Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Italia, Canada şi Japonia.
NATO va organiza joi un summit extraordinar pe tema consolidării apărării ca reacţie la intervenţia militară a Rusiei în Ucraina. Preşedintele SUA, Joseph Biden, va veni la Bruxelles pentru a participa la reuniunile NATO, UE şi G7.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News