Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Zahărul, mai scump ca niciodată. Producătorii de dulciuri din UE sunt la pământ
WhatsApp
Prețurile record ale zahărului în Uniunea Europeană, de aproape trei ori mai mari decât cele înregistrate în urmă cu un an, ca urmare a condițiilor meteorologice extreme și a creșterii costurilor energiei, îi forțează pe producătorii de dulciuri să ia în considerare reducerea producției.
Zahărul, mai scump ca niciodată. Producătorii de dulciuri din UE sunt la pământ   / Foto: Unsplash

Prețul record al unui produs alimentar de bază utilizat pe scară largă reprezintă un alt obstacol pentru factorii de decizie politică din UE, care încearcă să controleze inflația și să limiteze criza costului vieții.

 

„Criza pieței zahărului”

 

Comercianții de zahăr și experții din industrie au declarat că prețurile la vedere pentru zahărul alb rafinat de pe continent se tranzacționează la aproximativ 1 050 de euro (1 016,61 dolari) pe tonă - cel mai ridicat nivel de până acum.

Prețurile de pe piața mondială, în schimb, sunt la aproximativ jumătate din aceste niveluri.

"Ne aflăm într-o criză a pieței zahărului", a declarat pentru Reuters Muriel Korter, director general al asociației europene a industriei de dulciuri Caobisco.

 

Producția de zahăr se numără printre cele mai mari consumatoare de energie

 

"Ne temem că firmele noastre și în special numeroasele noastre întreprinderi mici și mijlocii s-ar putea confrunta în curând cu alegerea dificilă de a opri temporar sau nu producția sau de a o reduce în această iarnă", a adăugat ea.

Producția de zahăr se numără printre cele mai mari consumatoare de energie și este deosebit de dependentă în UE de gaz.

Prețurile de referință ale gazului în UE sunt cu aproximativ 700% mai mari decât nivelurile înregistrate la începutul anului trecut, deoarece Rusia a restricționat drastic aprovizionarea în acest an.

Moscova a declarat că sancțiunile Occidentului, impuse în urma invaziei Rusiei în Ucraina, sunt de vină pentru prețurile ridicate la energie.

 

"Prețurile zahărului din UE se află la cel mai ridicat nivel din toate timpurile”

 

Cei mai mari doi producători de zahăr din Franța, Tereos și Cristal Union, au devansat începerea producției pentru anul 2022, în perspectiva unor posibile restricții energetice impuse de guvern în această iarnă, în cazul în care deficitul de gaze se va agrava.

Între timp, compania germană Suedzucker (SZUG.DE) a înregistrat o creștere de aproape 80% a profitului trimestrial, afirmând că ar trebui să poată transfera costurile sub forma unor prețuri mai mari la zahăr, deși performanța sa va depinde de disponibilitatea unor surse de energie suficiente.

"Prețurile zahărului din UE se află la cel mai ridicat nivel din toate timpurile. Fabricile de zahăr din sfeclă din Europa funcționează pe bază de gaze naturale și uitați-vă unde sunt prețurile la gaze", a declarat Julian Price, consultant la julianprice.com și fost președinte al ASSUC, asociația europeană a comercianților de zahăr.

 

Germania, cel mai mare producător de dulciuri și gustări din UE, este în pericol

 

Asociația germană a industriei de dulciuri BDSI a declarat pentru Reuters că Germania, cel mai mare producător de dulciuri și gustări din UE, este în pericol de a-și pierde competitivitatea chiar și față de țările europene, ca să nu mai vorbim de cele internaționale.

Germania a avut de suferit în special din cauza reducerilor în livrările de gaze rusești.

Comisia Europeană se așteaptă ca producția de zahăr să scadă cu 6,9% în sezonul 2022/23 (octombrie-septembrie), până la 15,5 milioane de tone, ca urmare a unei scăderi a suprafețelor plantate și a unei secete severe în timpul verii, în timp ce consumul este văzut cu mult peste aceste niveluri, la 16,6 milioane de tone.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel