Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Vot Diaspora-INFORMATIV. Ce faci dacă vii să votezi în România după ce te-ai înscris în străinătate? Dacă nu primeşti plicul la timp?
WhatsApp
Reprezentanţii Autorităţii Electorale Permanente au avut astăzi o conferinţă de presă, în care au punctat câteva dintre situaţiile cu care se pot confrunta românii din diaspora când se înscriu pe listele electorale din străinătate sau pentru votul din corespondenţă.
Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mituleţu-Buică

Ovidiu Oproaica, directorul Direcţiei generale de coordonare a sistemului informaţional electoral naţional, a prezentat câteva dintre situaţiile care pot fi întâmpinate în procesul de înscriere.

"Există şi posibilitatea ca persoana respectivă să primească plicul şi vineri e prima zi de vot sau duminică, pentru România, şi nu trimite plicul şi totuşi el s-a înregistrat şi noi îl avem înregistrat în platformă. Automat, prin înregistrare, el este radiat din lista electotrală naţională şi este mutat pentru străinătate. Astfel putem să facem şi noi un volum.

Pentru că e posibil ca la o secţie, dacă cei din Germania ne spun că la secţia dintr-un orăşel vin 20 de mii, noi putem să trimitem 20 de mii de buletine de vot şi putem să capacităm secţia pentru 20 de mii de alegători. În momentul în care secţia are 50 de alegători şi vin 100 de mii, e foarte greu, nici nu avem buletine de vot.

Citeşte şi: VOT DIASPORA. Seful AEP, AVERISTMENT: "Am primit informaţii că folosesc CNP-ul românilor din străinătate. Nu este LEGAL"

Se duce, dă o declaraţie pe propria răspundere că nu a trimis plicul prin care nu şi-a exprimat dreptul de vot, cu toate că este înregistrat pentru lista electorală pentru străinătate sau există varianta să nu ajungă la tine. În momentul în care îl trimiţi cu o zi înainte sau cu două zile înainte de vot, cu siguranţă nu va ajunge.

Ca să preîntâmpinăm, acest lucru, joi este ultima zi în care primim plicuri. Joi noapte, spre vineri dimineaţă, vedem cine s-a înregistrat pe platformă, câte plicuri am trimis şi persoanele de la care nu au primit plicuri, prin adresa de mai le vom trimite un mesaj prin care îi atenţionăm că plicul lor nu a  ajuns şi îi trimitem la cea mai apropiată secţie de votare", a spus Oproaica.

În cazul în care un cetăţean votează din străinătate la primul tur, iar la al doilea tur se află în românia, "Completează cererea pe lisă suplimentară şi votează", a spus reprezentantul AEP.

Citeşte şi: Declaraţii AEP, despre votul românilor din străinătate. Câţi cetăţeni s-au înscris deja pentru votul prin CORESPONDENŢĂ: "Doar aşa poţi să fii sigur că nu vei sta la rând"

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mituleţu-Buică, a vorbit despre cazul în care un român înscris pe listele din străinătate trebuie să se întoarcă în ţară în perioada alegerilor şi decide să voteze în România.

"Orice cetăţean are dreptul de vot, că se află în ţară, că se află în străinătate. (...) Un cetăţean care s-a înscris să i se facă secţie de votare dar din diverse motive personale, familiale, a trebuit să vină în ţară şi totuşi vrea să exercite dreptul de vot, el fiind înscris în listaelectorală permanentă pentru străinătate, chiar dacă se va prezenta la secţia lui, unde este arondat, i se va spune ne pare rău, nu eşti arondat, votezi pe lista suplimentară. Dar în orice locaţie se va putea vota", a completat şeful AEP.

Alegătorii care doresc să voteze în străinătate, la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2019, se pot înregistra ca alegători în străinătate, prin intermediul unui formular on-line, până cel mai târziu la data de 11 Septembrie 2019, ora 23:59:59. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
pixel