Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat, astăzi, că SUA sunt în prezent în măsură să lanseze o nouă rachetă de croazieră cu lansare terestră în România și Polonia, scenariu pe care îl consideră drept o amenințare la care Moscova trebuie să reacționeze, informează Reuters, citat de Ziare.com.
Pentagonul a declarat luni că a testat o rachetă de croazieră cu configurație convențională care și-a atins țintă după mai mult de 500 km (310 mile) de zbor, primul test de acest tip de la încetarea tratatului istoric de dezarmare nucleară în această luna.
„Ce mă îngrijorează: această rachetă testată, despre care a anunțat Pentagonul. E vorba de Tomahawk. E o rachetă cu bazare maritimă, iar acum ei au “aterizat-o”, au acomodat-o la lansări de la sol. Lansările acestor rachete pot fi efectuate din instalații care se află în România și care pot fi instalate în viitorul apropiat și în Polonia. E suficient doar să fie modificat softul din rachete”, a declarat Putin în cadrul conferinței de presă cu președintele Finlandei, Sauli Niinistö.
Testul a urmat retragerii oficiale la 2 august a SUA din Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF) din perioada Războiului Rece, după ce au acuzat Rusia de încălcarea pactului, acuzație respinsă de Moscova.
Putin, care s-a exprimat de la Helsinki unde efectuează o vizită, a declarat că Washingtonul și-ar putea utiliza sistemele existente în România și Polonia pentru a lansa această rachetă, ceea ce înseamnă că ar putea să o desfășoare ușor și rapid dacă ar dori.
"Lansările acestei rachete pot fi efectuate de pe sistemele de (lansare) amplasate deja în România și Polonia. Nu trebuie să schimbe decât software-ul. Și nu cred că partenerii noștri americani vor informa nici măcar Uniunea Europeană în această privința. Această implică noi amenințări pentru noi la care trebuie să reacționăm', a spus Putin.
Testul efectuat de Pentagon ar fi fost interzis de INF, care interzice rachetele terestre cu o rază cuprinsă între 310 și 3.400 de mile (500-5.500 km), reducând capacitatea ambelor țări de a lansa un atac nuclear rapid.
SUA au declarat că nu au planuri iminente de a desfășura nouă rachetă terestră la bazele de lansare din Europa.
“Vă pot spune că suntem dezamăgit de ceea ce observăm. Desigur, testările rachetei cu rază medie de acțiune, cu bazare terestră, contravin Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare, tensionează situația în sfera securității internaționale și în Europa, în special. În primul rând, americanii prea rapid au testat această rachetă – în scurt timp de la anunțarea ieșirii din tratat. În legătură cu aceasta avem toate temeiurile să presupunem că lucrările asupra acestei rachete, asupra aterizării ei, e o rachetă maritimă, au început cu mult până la căutarea unor pretexte pentru denunțarea tratatului”, a declarat Putin.
Rusia trebuie să răspundă într-un mod adecvat și simetric la aceste amenințări, a precizat Putin, citat de TASS, asigurând că securitatea Rusiei în contextul dezvoltării noii rachete de către SUA va fi asigurată în mod fiabil.
Rusia va dezvolta rachete cu rază medie și scurtă de acțiune, dar nu le va desfășura până când Statele Unite nu o vor face, a afirmat președintele rus Vladimir Putin într-o conferință de presă cu omologul sau finlandez Sauli Niinisto.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News