Asta, la doar câteva minute după ce șeful parlamentului de la Caracas, care are 35 de ani, s-a autoproclamat președinte. Pe lângă Statele Unite și Canada, mai multe țări sud-americane, printre care Brazilia, Columbia și Peru, l-au recunoscut, de asemenea, pe Guaidó drept lider legitim al Venezuelei.
De partea cealaltă Rusia, Mexic, China, Cuba, Turcia îl sprijină pe Maduro.
Miercuri, au fost proteste în masă împotriva președintelui Nicolás Maduro, acuzat că a împins țara într-un dezastru economic. Hiperinflația și lipsa alimentelor de bază, mai ales, a determinat milioane de oameni să părăsească Venezuela.
Scenele unui „război al pietrelor” pe străzile capitalei Venezuelei. Oamenii s-au săturat de regimul președintelui Nicolas Maduro, pe care îl acuză că a uzurpat puterea. Luna trecută a depus jurământul pentru al doilea mandat, însă în mijlocul unui val de acuzații de fraudare a alegerilor.
Zeci de mii de oameni s-au adunat la Caracas dar și în alte orașe, agitând steaguri şi scandând „Afară cu Maduro”. Miercuri a fost cea mai mare manifestație populară de la valul de revolte și violente care, în 2017, au lăsat în urmă peste 120 de morți.
Armata respinge autoproclamarea preşedintelui parlamentului, Juan Guaido, ca preşedinte interimar al Venezuelei, a anunţat miercuri ministrul apărării, Vladimir Padrino.
„Disperarea şi intoleranţa subminează pacea naţiunii. Noi, soldaţi ai patriei, nu acceptăm un preşedinte impus în umbra unor interese obscure, nici autoproclamat în marja legii. Armata apără Constituţia noastră şi este garantul suveranităţii naţionale”, a scris ministrul pe Twitter.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News