Potrivit unui comunicat publicat luni de institutul armat, recrutarea și angajarea ilegală a fost efectuată prin două sucursale ale rețelei, una condusă de un cetățean român și cealaltă de un spaniol. Evenimentele au avut loc la fermele din provinciile Córdoba și Sevilla, în timpul campaniilor de recoltare agricolă.
Ancheta a început la sfârșitul lunii mai, când mai multe persoane au reclamat autorităților că lucraseră la recoltarea usturoiului fără să fi fost plătiți și fără a fi înregistrat la Securitatea Socială. După anchetă, polițiștii au constata că persoanele reținute au acționat ca intermediari între muncitori și fermierii care aveau nevoie de personal pentru a recolta usturoiul în timpul perioadei de izolare din cauza pandemiei de coronavirus. Astfel, aceștia au adus muncitori la recoltat, fără a fi înregistrați la Securitatea Socială.
De asemenea, fermierii au fost înșelați de membrii rețelei, deoarece organizația le oferea servicii de colectare, procesare a documentației către asigurările sociale și asigurările sociale, fără ca fermierii să știe despre ilegalitatea cu care au acționat acești oameni. Uneori chiar plăteau a doua oară pentru munca depusă, dar de data aceasta direct muncitorilor.
Rețeaua a capturat străini fără reședință legală în Spania, astfel încât aceștia nu puteau fi înregistrați la Securitatea Socială, astfel încât erau la mila a ceea ce dorea contractantul să le plătească pentru munca lor.
Pentru a recruta și angaja forță de muncă temporară, aceștia au folosit contacte anterioare, oferind locuri de muncă ca manageri sau postând reclame prin intermediul site-urilor web cunoscute. După formarea șabloanelor, li s-a dat locația fermelor unde urmau să efectueze lucrările și, în majoritatea cazurilor depistate, antreprenorii nu au ajuns să plătească taxele aferente pentru zilele lucrate.
Victimele și de alți martori au pus la dispoziția anchetatorilor mai multe dovezi precum că și ei au fost înșelați, inclusiv liste scrise de mână cu afilieri ale persoanelor care se presupune că desfășurau lucrări la fermele din Sevilla și Córdoba. Anchetatorii au găsit cel puțin 161 de persoane care lucrează, dintre care 45 erau fără forme legale e teritoriul Spaniei.
Muncitorii erau de diferite naționalități: Sud-americani, ruși, nicaragueni, românii, singalezi sau spanioli, potrivit diario Cordoba.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News