Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Un italian a creat un colț de Rai în România. Cum arată I Giardini di Zoe, una din principalele atracții din Hunedoara - FOTO
WhatsApp
Un colț de Rai italienesc și-a făcut loc în România, grație proiectului unui italian care a ridicat aici o grădină dedicată nepoatei sale. Un italian a creat un colț de Rai în România. Cum arată I Giardini di Zoe, una din principalele atracții din Hunedoara - FOTO
Cum arată I Giardini di Zoe, un colț de Rai italienesc în România

Situată în satul Banpotoc, județul Hunedoara, I Giardini di Zoe nu surprinde doar prin aspect, ci și prin povestea care stă în spatele acestui loc deschis și pentru turiști.

Grădinile care astăzi atrag mii de vizitatori sunt proiectul de suflet al proprietarului, italianul Giovanni Salvatelli, care este originar din zona Ancona, regiunea Marche. Amenajarea acestor grădini a început în anul 2003, atunci când Salvatelli a fost impresionat de "spiritul pozitiv" al acestui loc. Grădina poartă numele nepoatei sale Zoe.

i-giardini-di-zoe---un-colt-de-raiul-creat-de-un-italian-in-romania

i-giardini-di-zoe---un-colt-de-raiul-creat-de-un-italian-in-romania-1

I Giardini di Zoe este un proiect 100% original

 

Potrivit site-ului oficial, proiectul a fost conceput după planuri proprii, pe care Giovanni Salvatelli le-a dezvoltat fără să apeleze la specialiști. După 17 ani de muncă, I Giardini di Zoe măsoară 3,5 hectare, proiectul fiind într-o continuă dezvoltare. În plus, proprietarul a început să amenajeze o parte de teren pentru nepotul său, Achille, concretizată într-un labirint din Carpinus betulus și o grădină de ierburi și flori.

În anul 2018, I Giardini di Zoe a devenit obiectiv turistic, reușind să își câștige popularitatea prin îmbinarea armonioasă a plantelor cu obiectele decorative aduse din Italia (vase, coloane și fatani din materiale naturale cum ar fi travertinul și piatra vulcanică numită Peperino, sau obiectele din fontă care au fost cumpărate din anticariate și recondiționate ). Astăzi, aici se regăsesc mii de specii de plante, arbori diverși, decoruri și ornamente din piatră și chiar fântâni arteziene. Toate se combină perfect cu verdele crud și dau farmec acestui decor, transformându-l într-un adevărat peisaj toscan.

i-giardini-di-zoe---un-colt-de-raiul-creat-de-un-italian-in-romania-2

Cea mai frumoasă grădină aristocratică din România

 

Grație viziunii sale, împletită cu iubire și muncă, I Giardini di Zoe a ajuns cea mai frumoasă grădina aristocrată din România.

Mare parte din arbori și arbuști provin din pepinierele din România, principalul furnizor fiind pepiniera Parcului Dendrologic Simeria. Arbuștii colorați provin din pepiniere din Ungaria, iar trandafirii sunt exclusiv din Italia. 

Fiecare colț de grădină are propria poveste. De exemplu, în templu se regăsește un motto, care îl reprezintă pe creatorul acestui loc de basm: „Ho quell che ho donnato” – Am ceea ce am dăruit.

Într-adevăr, frumos dar a reușit să ofere acest om hunedorenilor și românilor, dar mai ales nepoților săi.

Cei care își doresc să viziteze I Giardini di Zoe trebuie să meargă la doar câțiva kilometri de municipiul Deva, în satul Banpotoc. Prețul biletului este de 20 de lei de persoană.

i-giardini-di-zoe---un-colt-de-raiul-creat-de-un-italian-in-romania

i-giardini-di-zoe---un-colt-de-raiul-creat-de-un-italian-in-romania-

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Lifestyle Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel