Publicitate
Vorbind la Bruxelles înaintea unei întâlniri cu premierul italian Mario Draghi, Ursula von der Leyen a declarat: "Vom discuta, bineînțeles, despre situația din Ucraina, despre războiul atroce condus de Putin." Cei doi lideri vor discuta, de asemenea, despre un "nou pachet de măsuri", a adăugat ea.
"Am avut deja trei pachete de sancțiuni dure, dar acum trebuie să ne asigurăm că nu există scăpări și că efectul sancțiunilor este maximizat", a spus von der Leyen.
Ea a adăugat: "Sancțiunile în vigoare sunt cu adevărat mușcătoare. Vedem turbulențele descendente din economia rusă."
Von der Leyen, a mai spus că UE trebuie să "scape de dependența de gazul, petrolul și cărbunele rusesc" și va prezenta mâine propuneri privind modalitățile prin care blocul își poate diversifica aprovizionarea cu energie din afara Rusiei.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a emis luni o nouă declarație video în care cere un pachet mai dur de sancțiuni internaționale împotriva Rusiei. "Dacă invazia continuă și Rusia nu și-a abandonat planurile împotriva Ucrainei, înseamnă că este nevoie de un nou pachet de sancțiuni. Noi sancțiuni, noi măsuri de sancționare împotriva războiului și pentru pace. În special, respingerea petrolului și a produselor petroliere din Rusia. Acest lucru poate fi numit un embargo. Sau pur și simplu moralitate - când refuzi să dai bani unui terorist", a spus el.
NATO are în vedere extinderea în continuare a prezenței sale în Europa de Est, fiind luate în considerare poziții permanente în țările baltice, a declarat luni secretarul de stat american Anthony Blinken, conform CNN.
"Continuăm să facem acest lucru acum, inclusiv cu desfășurarea de forțe suplimentare, inclusiv forțe americane aici, în Lituania, avioane de luptă F-35, diverse echipamente importante, toate acestea fiind desfășurate aici (și) desfășurate în celelalte state din țările baltice", a declarat Blinken în cadrul unei conferințe de presă în capitala lituaniană Vilnius.
Vorbind alături de ministrul lituanian de externe Garbrielius Landsbergis, Blinken a continuat: "În același timp, revizuim în mod continuu în cadrul NATO postura noastră de apărare, inclusiv analizând chestiuni legate de extinderea desfășurării de forțe, analizând chestiuni legate de desfășurări mai permanente. Toate acestea sunt revizuite în mod regulat și suntem angajați cu aliații din NATO în acest sens."
El a reiterat angajamentul SUA și al aliaților față de articolul 5 al NATO, care consideră că un atac asupra unei țări este un atac asupra tuturor.
"Dacă există vreo agresiune oriunde, pe teritoriul NATO, pe teritoriul țărilor NATO, noi, Statele Unite, toți aliații și partenerii noștri vom lua măsuri pentru a apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO. Este cât se poate de clar și direct", a declarat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News