Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
UE a ajuns la un acord privind plafonarea prețului gazelor: Ce se schimbă și când intră în vigoare
WhatsApp
Acord istoric la Consiliul UE pentru Energie: miniștrii au ajuns la o înțelegere politică privind plafonarea prețului la gaze, urmând ca plafonul să fie stabilit la 180 de euro începând cu 15 februarie.

Uniunea Europeană a convenit asupra unui plafon comun al prețului gazelor naturale. În cadrul Consiliului Afaceri Energetice s-a ajuns la un acord: plafonul de preț va fi stabilit la 180 de euro pe megawatt oră.

Potrivit unor surse europene citate de presa italiană, plafonul va intra în vigoare începând cu 15 februarie. Diferența de preț la Tft față de indicii de referință la nivel mondial va fi stabilită la 35 EUR, așa cum s-a prevăzut în ultima propunere a președinției cehe. Mecanismul de corecție va fi declanșat automat dacă, timp de trei zile consecutive, prețul gazului depășește 180 EUR pe megawatt/oră.

UE a ajuns la un acord privind plafonarea prețului gazelor: Ce se schimbă și când intră în vigoare

 

Miniștrii energiei din Uniune au ajuns la un acord cu majoritate calificată: după negocieri îndelungate, Germania a fost, de asemenea, convinsă, în timp ce Ungaria a rămas împotrivă. Austria și Țările de Jos s-au abținut. Restul țărilor UE s-au pronunțat în favoarea acestei propuneri. Cu toate acestea, nu a existat niciun vot, ci doar un acord politic.

Este necesară o procedură scrisă de formalizare și - cel mai probabil - va avea loc un vot la sfârșitul reuniunii. Scopul este de a ajunge la o majoritate cât mai mare posibil. 

"Comisia Europeană poate, dacă este cazul, să propună, de asemenea, modificări pentru a include instrumentele financiare derivate tranzacționate pe piețe nereglementate (extrabursiere) sau pentru a revizui elementele luate în considerare pentru prețul de referință." Acesta este unul dintre punctele acordului la care au ajuns miniștrii energiei, potrivit Ansa.

"Vin aici cu o mică, mare victorie", a comentat premierul Italiei Giorgia Meloni, "am reușit în Europa să câștigăm în privința plafonării prețului la gaze“. 

La Moscova, reacția a fost dură: "Este o încălcare inacceptabilă", a comentat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Peskov, citat de Tass. 'Va fi nevoie de timp pentru ca Moscova să cântărească argumentele pro și contra și să decidă un răspuns la noile sancțiuni privind gazele naturale, dar se vor lua măsuri', a subliniat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel