Președintele Volodimir Zelenski a declarat, după discuțiile cu Guterres la Kiev, că Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră este "extrem de necesară" pentru lume, iar șeful ONU a subliniat importanța acesteia pentru securitatea alimentară globală și pentru prețurile alimentelor.
Acordul de 120 de zile, negociat inițial de ONU și Turcia în iulie anul trecut și prelungit în noiembrie, va fi reînnoit la 18 martie dacă nicio parte nu se opune.
Cu toate acestea, cererile Rusiei nu au fost încă îndeplinite, a declarat o sursă diplomatică turcă, adăugând că Ankara "lucrează din greu" pentru a se asigura că acordul continuă.
Rusia, care a ridicat blocada a trei porturi ucrainene din Marea Neagră în cadrul acordului în iulie anul trecut, a semnalat că obstacolele din calea propriilor sale exporturi agricole trebuie eliminate înainte de a permite continuarea acordului.
Pentru a ajuta la convingerea Rusiei să permită Ucrainei să reia exporturile de cereale din Marea Neagră, anul trecut a fost încheiat un acord pe trei ani prin care ONU a fost de acord să ajute la facilitarea exporturilor rusești de alimente și îngrășăminte.
Puterile occidentale au lovit Rusia cu sancțiuni dure din cauza invaziei sale în Ucraina vecină în urmă cu mai bine de un an. În timp ce exporturile de alimente și îngrășăminte ale Rusiei nu fac obiectul sancțiunilor, Moscova afirmă că restricțiile asupra plăților, logisticii și industriilor sale de asigurări reprezintă o "barieră" pentru astfel de transporturi.
"Vreau să subliniez importanța critică a prelungirii Inițiativei pentru cereale din Marea Neagră la 18 martie și a lucrului pentru a crea condițiile care să permită cea mai mare utilizare posibilă a infrastructurii de export prin Marea Neagră, în conformitate cu obiectivele inițiativei", a declarat Guterres reporterilor la Kiev.
Atât Ucraina, cât și Rusia sunt mari furnizori mondiali de cereale și îngrășăminte, ceea ce face ca discuțiile privind prelungirea acordului să fie urmărite îndeaproape de piețele globale.
Până în prezent, Kievul a exportat peste 23 de milioane de tone, în principal porumb și grâu, în cadrul acordului, potrivit Națiunilor Unite. Principalele destinații primare pentru transporturi au fost China, Spania, Turcia, Italia și Olanda.
Zelenski a declarat că el și Guterres, care a vizitat Kievul pentru a treia oară de la invazia Rusiei de acum un an, au discutat, de asemenea, despre probleme de securitate și despre siguranța centralei nucleare Zaporojia, care este ocupată de forțele rusești.
Guterres a declarat că securitatea în jurul centralei Zaporojia este "vitală" și că ONU încearcă să ajute, conform Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News