Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ucraina anunță că direcționează încărcăturile cu cereale spre Constanța
WhatsApp
Compania Ucraineană de Navigaţie pe Dunăre (UDP) lansează proiectul "Coridorul dunărean al cerealelor" pentru transportul produselor agricole spre portul Constanţa - a anunţat, marţi, directorul companiei, Dmitro Moskalenko.

"Încă din vară am presupus că Rusia ar putea încerca să submineze în orice moment 'acordul cerealelor'. Prin urmare, am dezvoltat în mod persistent şi sistematic proiectul nostru Coridorul dunărean al cerealelor" - a scris Moskalenko, pe contul său de Facebook. De asemenea, acesta a subliniat că UDP a investit în realizarea unui sistem propriu de transbordare a cerealelor şi a convenit cu TTS - companie românească - asupra unei scheme de transbordare rapidă şi eficientă în portul Constanţa.

Datorită procesului mai rapid de încărcare şi descărcare, timpul mediu de rulare a flotei va fi redus cu aproximativ 30%, iar proprietarii mărfurilor nu vor trebui să sufere pierderi financiare din cauza aşteptărilor lungi la coadă la terminalul portuar. O componentă importantă a proiectului este dotarea navelor cu sisteme de control online, supraveghere video şi suplimentarea numărului de navigatori din echipaj, lucru care creşte semnificativ eficienţa flotei, relatează Rador.

 

Macron, furios după ce Rusia blochează din nou exportul de cerale din Ucraina

 

Rusia "aduce prejudicii securităţii alimentare mondiale" prin decizia sa de a-şi suspenda participarea la acordul ce permite exportul de cereale ucrainene, a denunţat marţi preşedintele francez Emmanuel Macron, după o convorbire la telefon cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, informează AFP.

"Cei doi preşedinţi au evocat suspendarea de către Rusia a punerii în aplicare a acordului asupra exportului de cereale ucrainene prin coridorul maritim. Şeful statului (francez) a denunţat o decizie unilaterală a Rusiei, care aduce din nou prejudicii securităţii alimentare mondiale", a anunţat Palatul Elysee într-un comunicat.

Acordul internaţional ce implica Ucraina şi Rusia a fost încheiat în iulie, sub egida Turciei şi a ONU şi expiră pe 19 noiembrie.

Pentru a preveni o gravă criză alimentară, în special în Africa, acordul a permis exportarea a peste 9,7 milioane de tone de cereale ucrainene, blocate în porturile din Ucraina de la declanşarea conflictului, pe 24 februarie.

Rusia a anunțat oficial că renunța la "acordul cerealelor"



Rusia a anunţat sâmbătă că îşi "suspendă" participarea la acord, după ce a acuzat Kievul de un "atac masiv" cu drone asupra flotei sale din Crimeea anexată. Luni, Moscova a atenţionat împotriva "pericolului" de a continua navigarea de-a lungul coridorului maritim fără acordul său.

Macron şi Zelenski au evocat de asemenea "conferinţa internaţională menită să susţină rezilienţa civilă a Ucrainei în timpul perioadei de iarnă", conferinţă pe care Franţa intenţionează să o organizeze pe 13 decembrie la Paris, reunind donatori şi alţi actori importanţi.

"O muncă de pregătire cu alţi parteneri ai Ucrainei va fi lansată în viitorul apropiat în acest scop", a informat Palatul Elysee, anunţând de asemenea "o conferinţă bilaterală menită să mobilizeze întreprinderile franceze", cu o zi înainte, pe 12 decembrie.

Începând din martie 2022, în cadrul unui ajutor de două miliarde de dolari alocat pentru susţinerea Ucrainei, Franţa a furnizat deja mai multe mii de tone de ajutoare de urgenţă (pentru alimentaţie, sănătate, securitate civilă), de material de reabilitare a locuinţelor, de poduri de urgenţă şi, în viitorul foarte apropiat, de mai multe zeci de generatoare electrice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel