"Vineri, 2 septembrie a.c., poliţişti din cadrul Serviciului pentru Imigrări al Judeţului Cluj au sancţionat contravenţional, cu amendă în valoare de 110.000 lei, reprezentanţii unei societăţi comerciale, de pe raza de competenţă, pentru primirea la muncă fără forme legale a 11 cetăţeni străini, din Turcia, în conformitate cu prevederile OG nr.25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României.
Anterior, la data de 19 iulie a.c, în incinta punctului de lucru al societăţi comerciale angajatoare, poliţiştii de imigrări din Cluj în cooperare cu inspectori de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Cluj au depistat în situaţii ilegale cei 11 bărbaţi din Turcia, cu vârste cuprinse între 27 şi 51 de ani, în cadrul unei acţiuni pe linia prevenirii şi combaterii muncii ilegale a cetăţenilor străini", se arată într-un comunicat trimis, luni, de Serviciul pentru Imigrări al Judeţului Cluj.
Potrivit sursei citate, Inspectoratul General pentru Imigrări, prin structurile sale teritoriale, continuă desfăşurarea unor astfel de acţiuni, atât cu forţe proprii, cât şi în cooperare cu alte instituţii, pentru prevenirea şi combaterea şederii şi muncii ilegale a cetăţenilor străini.
Germania va atenua reglementările privind angajarea lucrătorilor străini, pentru a face faţă deficitului de personal de la aeroporturi, în contextul sezonului de vară aglomerat, a anunţat miercuri ministrul de Interne Nancy Faeser, transmite DPA.
"Vom sprijini companiile să angajeze persoane din străinătate, în special din Turcia", a declarat Faeser, după ce propunerile au fost adoptate la şedinţa cabinetului. Trebuie menţinute cerinţele privind securitatea şi încrederea, a subliniat oficialul german.
Companiile aeriene şi operatorii de aeroporturi din Europa se confruntă cu lipsa de personal care să gestioneze fluxurile de pasageri, după ce în perioada verii s-a majorat cererea pentru călătorii aeriene, în urma ridicării majorităţii restricţiilor. Tot mai mulţi angajaţi ameninţă cu mişcări de protest.
Și Spania a adoptat la începutul lunii iulie o reformă care facilitează recurgerea la imigraţie, în contextul în care ţara se confruntă cu o criză de personal în mai multe sectoare, printre care turismul şi agricultura, în pofida unei rate a şomajului ridicate, informează AFP.
Această reformă, aprobată de guvern, prevede ''mai multe măsuri de anvergură'' menite să ''încurajeze o imigraţie reglementată, ordonată şi sigură'', a dat asigurări ministrul spaniol al securităţii sociale José Luis Escriva, într-o conferinţă de presă.
Textul facilitează mai ales regularizarea imigranţilor fără documente prezenţi pe teritoriul spaniol de cel puţin doi ani. Aceştia vor putea astfel ocupa în mod legal un loc de muncă sau beneficia de formare în sectoarele economice unde există numeroşi angajaţi nepregătiţi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News