Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Truss își apără planul economic în timp ce conservatorii britanici se reunesc
WhatsApp
Prim-ministrul britanic Liz Truss a încercat duminică să își liniștească partidul și publicul, spunând că ar fi trebuit să facă mai mult pentru a "pune bazele" unui plan economic care a dus la scăderea lirei la minime record și la creșterea costurilor de împrumut guvernamental.

În prima zi a conferinței anuale a Partidului Conservator, aflat la guvernare, Truss, în funcție de mai puțin de o lună, dar care se află deja sub o presiune intensă, a încercat să dea un ton mai blând, spunând că va sprijini publicul în timpul unei ierni dificile și după aceea.

Ea și-a apărat "planul de creștere", un pachet de măsuri de reducere a impozitelor pe care investitorii și mulți economiști l-au criticat pentru că a stabilit cheltuieli de miliarde de lire sterline, dar a oferit puține detalii privind modul în care acestea vor fi plătite pe termen scurt.

 

Truss a spus că este direcția corectă

 

Truss a spus că este direcția corectă, sugerând că nu a explicat pe deplin criticilor profunzimea problemelor Marii Britanii și nevoia urgentă de un plan radical. Comercianții și investitorii au respins acest argument ca fiind un motiv pentru căderile lirei sterline și creșterea costurilor de împrumut de săptămâna trecută.

Dar, în ceea ce unii parlamentari conservatori se tem că le va afecta perspectivele la alegerile din 2024, Truss nu a negat faptul că planul ar necesita reduceri de cheltuieli pentru serviciile publice și a refuzat să se angajeze să crească ajutoarele sociale în funcție de inflație, aprobând în același timp o reducere a impozitelor pentru cei mai bogați.

 

Truss: "Le înțeleg îngrijorarea față de ceea ce s-a întâmplat săptămâna aceasta”

 

Întrebată ce face pentru a atenua îngrijorările din Marea Britanie cu privire la impactul planului său asupra ipotecilor, împrumuturilor și costurilor de închiriere, Truss a declarat pentru BBC:

"Le înțeleg îngrijorarea față de ceea ce s-a întâmplat săptămâna aceasta", a declarat ea pentru BBC în orașul Birmingham, din centrul Angliei. „Îmi mențin pachetul pe care l-am anunțat și îmi mențin faptul că l-am anunțat rapid pentru că a trebuit să acționăm, dar accept că ar fi trebuit să pregătim mai bine terenul".

Jake Berry, președintele Partidului Conservator, a sugerat că este posibil ca piețele să fi reacționat exagerat, recunoscând totodată că nu este economist. "Deci, să vedem unde sunt piețele peste șase luni", a declarat el pentru Sky News.

 

Probleme în avans 

 

Truss și-a preluat mandatul pe 6 septembrie, dar regina Elisabeta a murit două zile mai târziu, astfel că primele zile ale mandatului noului prim-ministru au fost ocupate în mare parte de perioada de doliu național, în care politica a fost aproape oprită.

Ea și-a lansat planul la două săptămâni de la preluarea mandatului, echipa sa considerând că și-a semnalat planurile în timpul campaniei de conducere împotriva rivalului Rishi Sunak, care s-a opus reducerilor imediate de taxe.

Dar amploarea reducerilor nefinanțate a speriat piețele. După o vânzare de amploare, lira sterlină și-a revenit după ce banca centrală a Marii Britanii, Banca Angliei, a intervenit, dar costurile de împrumut ale guvernului rămân semnificativ mai mari.

 

Investitorii spun că guvernul va trebui să depună eforturi mari pentru a restabili încrederea

 

Investitorii spun că guvernul va trebui să depună eforturi mari pentru a restabili încrederea, iar runda de urgență de achiziții de obligațiuni a BoE va dura doar până la 14 octombrie, lăsându-i lui Truss puțin timp la dispoziție.

Nu a fost fundalul pe care și l-a dorit pentru prima sa conferință de partid în calitate de prim-ministru, conform Reuters.

Ea a sosit în sala principală în aplauze și ovații în picioare, dar doar jumătate din locuri au fost ocupate, parțial din cauza grevei trenurilor din weekend, dar, de asemenea, probabil un semn al neliniștii legate de pachetul său.

Unii membri ai partidului se tem că riscă să fie văzut ca "partidul răutăcios", care reduce taxele pentru cei mai bogați, dar nu face prea multe pentru a îmbunătăți viața celor mai vulnerabili.

În ceea ce ar putea fi un semn al lucrurilor care vor urma, ministrul afacerilor Jacob Rees-Mogg a fost huiduit de o duzină de protestatari care au strigat "Nu sunteți bineveniți aici" când a sosit la centrul de conferințe. El a trebuit să fie escortat de poliție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel