Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Tribunalul UE anulează sancțiunile împotriva Violettei Prigozhin, mama unui aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin
WhatsApp
UE a pus-o pe lista neagră pe Violetta Prigozhina, afirmând că legăturile de afaceri cu fiul ei, un aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, o fac complice la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Dar, o instanță superioară a Uniunii Europene a anulat miercuri sancțiunile împotriva ei.
Tribunalul UE anulează sancțiunile împotriva Violettei Prigozhin, mama unui aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin

Anularea a fost rară în contextul în care sancțiunile UE împotriva Rusiei, multe dintre ele impuse cu promptitudine, vizează aproape 1.700 de persoane și entități, precum și restricții comerciale în valoare de zeci de miliarde de dolari.

UE a pus-o pe lista neagră pe Violetta Prigozhina, afirmând că legăturile de afaceri cu fiul ei, un aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, o fac complice la agresiunea Rusiei împotriva vecinului său.

 

Sancțiune UE împotriva Rusiei, anulată

 

"Tribunalul anulează măsurile restrictive aplicate doamnei Violetta Prigozhina... în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei", a declarat cea de-a doua instanță supremă a blocului comunitar.

În hotărâre se arată că UE nu a reușit să furnizeze dovezi privind rolul mamei în acțiunile lui Prigojina, iar includerea ei pe lista neagră s-a bazat "exclusiv pe relația lor de familie".

Hotărârea intră în vigoare dacă expiră termenul de apel de două luni și zece zile sau dacă decizia este confirmată în apel, a declarat un purtător de cuvânt al instanței.

"Acest lucru nu este liniștitor, bineînțeles că toată lumea din UE ar prefera să vadă hotărârea contrară", a declarat un oficial european care a vorbit sub protecția anonimatului din cauza naturii juridice a problemei. "Dar trebuie să o analizăm acum și să înțelegem justificarea, poate că nu totul este pierdut."

 

Care sunt opțiunile UE pentru Prigozhina

 

Oficialul a declarat că opțiunile UE sunt de a o scoate de pe listă pe Prigozhina, de a face apel la hotărâre sau de a o repune pe listă cu mai multe dovezi.

Un avocat al lui Prigozhina și cabinetul său de avocatură nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii.

UE a pus-o pe lista neagră pe Violetta Prigozhina cu o zi înainte de invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, în urmă cu un an, pe 24 februarie, ceea ce înseamnă că nu a putut călători în blocul comunitar, iar activele sale deținute în Uniune au fost înghețate.

 

Contestația lui Prigozhina afirmă că UE nu a precizat motivele pentru includerea ei pe lista neagră

 

Blocul comunitar a afirmat la momentul respectiv că aceasta avea legături de afaceri cu fiul ei, care a desfășurat luptători în Ucraina și a obținut contracte de apărare rusești după anexarea Crimeei de către Moscova de la Kiev în 2014 și susținerea ulterioară a rebelilor din estul Ucrainei.

Contestația lui Prigozhina a afirmat că UE nu a precizat motivele pentru includerea ei pe lista neagră și că a sancționat-o doar pentru a exercita presiuni asupra fiului ei, potrivit Tribunalului.

"Nu se poate deduce în mod legitim, din legăturile cu fiul ei, că aceasta ar fi putut contribui la compromiterea integrității teritoriale a Ucrainei", potrivit informațiilor care descriu contestația sa publicate de Tribunal.

Hotărârea poate fi atacată la instanța supremă a blocului comunitar, Curtea de Justiție a UE.

Executivul UE, Comisia Europeană și Consiliul European, care reprezintă cele 27 de state membre ale UE, analizau hotărârea, au declarat purtătorii de cuvânt ai celor două organisme.

 

UE a întocmit din ce în ce mai des liste negre cu membrii de familie ai unor oficiali ruși

 

UE a trecut din ce în ce mai des la întocmirea de liste negre cu soții și membrii de familie ai unor oficiali și oameni de afaceri importanți considerați responsabili de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, afirmând că rudele ajută la protejarea activelor de sancțiuni pentru a evita pedepsele.

În ianuarie, Prigozhin a reacționat cu sarcasm la noile sancțiuni împotriva Wagner impuse de Statele Unite.

Separat, miercuri, Prigozhin a declarat că forțele sale au capturat o parte din orașul ucrainean Bakhmut, scena uneia dintre cele mai sângeroase bătălii din război.

De asemenea, UE are în vigoare sancțiuni împotriva lui Prigozhin, a soției și fiului său, a unor figuri de rang înalt din Wagner și a colaboratorilor grupului din Siria.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel