Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Trei români întorşi din Suedia, carantinaţi fără motiv de DSP Mureș. Au contestat decizia
WhatsApp
Trei români care s-au întors din Suedia au fost carantinați fără motiv de DSP Mureș. Aceștia s-au adresat Judecătoriei Târgu Mureș, care a anulat decizia de carantinare.

Cei trei au revenit în România pe 22 iulie pentru a rezolva diverse situaţii personale şi chiar de sănătate, una dintre persoane fiind un pacient oncologic, programat pentru un control în România.

Decizia de a-i băga în carantină pe cei trei români a fost luată de DSP Mureş în baza unei liste emise de Institutul Naţional de Sănătate Publică pe 6 iulie, cu nu mai puţin de 16 zile înainte de intrarea în ţară a acestora.

Asta în ciuda faptului că lista ţărilor exceptate de la măsura carantinării/izolării pentru cei ce vin în România din acele state trebuie actualizată în fiecare zi de luni de INSP şi aprobată de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

În motivarea deciziei, judecătorii arată că celor trei persoane le-a fost încălcat dreptul la libera circulaţie, iar măsura luată de DSP nu s-a raportat la situaţia reală din acel moment.

Astfel, pe 22 iulie, rata cumulată de incidenţă a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 100.000 locuitori era de 47,13 pentru Suedia, în timp ce pentru România era de 48,99, adică mai mare.

„Se remarcă faptul că lista în baza căreia s-a dispus măsura carantinării prin deciziile contestate nu relevă situaţia actuală (...), în condiţiile în care listele trebuiau actualizate în fiecare zi de luni, tocmai pentru a se evita carantinarea din zone care nu mai impun o astfel de măsură", scrie în decizia instanţei, care consideră practic lista învechită şi fără a fi în concordanţă cu legea, transmite Mediafax.

De altfel, lista statelor cu risc epidemiologic ridicat a mai fost actualizată de autorităţi abia pe 25 iulie (cu aplicabilitate din 27 iulie), adică la aproape trei săptămâni distanţă de la precedenta actualizare (6 iulie).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel