"Este o mare satisfacție, pentru că este un răspuns la durerea familiei", explică ofițerul de brigadă al Gărzii Civile care a condus ancheta
Garda Civilă a avut nevoie de aproape trei ani pentru a închide cercul de suspecți de crimă deschis în seara zilei de 6 august 2018 într-un magazin de bijuterii din Carmona. Trei infractori români l-au omorât în bătaie cu brutalitate pe bijutierul Francisco Cintado, căruia i-au furat puțin sub șase mii de euro și o serie de bijuterii. De asemenea, au furat monitorul sistemului de supraveghere video, crezând că iau cu ei imaginile în care se vedea perfect cum au legat și încătușat victima și au început să o bată cu brutalitate până la moarte. Aceștia nu au observat că hard disk-ul pe care erau stocate imaginile fusese lăsat în magazin.
Tocmai monitorul a trezit suspiciunile unei persoane care a trecut pe lângă ei pe stradă. Martorul a sunat la Guardia Civil în acea după-amiază, cu câteva ore înainte de a se afla că bijutierul fusese ucis. Acesta a spus că a dat peste trei indivizi care se comportau ciudat. Vorbeau în limba română, ca și cum s-ar fi certat, aveau asupra lor un televizor (în realitate era monitorul de supraveghere video, pe care martorul l-a confundat cu un televizor și a crezut că a fost furat dintr-o casă) și mai multe genți.
I-a văzut urcându-se într-o mașină, un Rover 420, al cărui număr de înmatriculare a reușit să îl noteze. Garda Civilă a trimis o patrulă în zonă, dar ofițerii nu au văzut nimic ciudat. Nu era nimic forțat sau urme de violență în stradă. Câteva ore mai târziu, fiica victimei a descoperit cadavrul tatălui ei când a intrat în magazinul de bijuterii cu cheia acestuia. Când anchetatorii au sosit și au văzut că monitorul lipsea, au avut de lucru.
Mașina a fost înregistrată de o cameră de luat vederi din Madrid, la primele ore ale dimineții respective. Ulterior, acesta a fost găsit abandonat în Germania. Acest lucru a permis Guardia Civil să știe cu certitudine că au de-a face cu ucigașii bijutierului și că aceștia au părăsit Spania. Din Germania, s-au întors în România cu mijloacele de transport în comun. Garda Civilă îi identificase deja pe cei trei infractori atunci când au intrat în Spania cu câteva zile înainte de comiterea crimei. Toți trei aveau condamnări anterioare, cu crime de sânge în România și furturi mărunte în Spania.
Citește și: Spania. Doi români au ucis cu sânge rece un bijutier: Nu-mi amintesc dacă l-am lovit în cap. Eram drogat
Relatarea martorilor a facilitat identificarea, dar ancheta s-a prelungit deoarece aceștia erau plecați din țară. A venit rândul cooperării europene, care a dat roade la câteva luni după crimă, odată cu arestarea primilor doi suspecți. Și, în sfârșit, în iulie anul trecut, odată cu arestarea celui de-al treilea, bărbatul indicat ca fiind proprietarul vehiculului de fugă, care locuia ascuns într-o casă din orașul românesc Galați. Primii doi au fost condamnați la 33 și 20 de ani de închisoare.
"Este o mare satisfacție. În principal, pentru că este un răspuns la durerea familiei. Și, de asemenea, pentru că am luat trei persoane indezirabile de pe străzi. Pentru că au fost oameni care nu au avut niciun scrupul în a-l ucide pe bijutier și au făcut-o cu premeditare. Nu era nevoie să îl ucidă, dacă l-ar fi ținut imobilizat ar fi obținut același lucru", spune ofițerul de brigadă al Gărzii Civile care a condus ancheta.
Ucigașii fuseseră în magazinul de bijuterii cu câteva zile mai devreme, i-au cerut lui Cintado să le arate o mostră de inele pentru a ști unde ține bijuteriile și i-au lăsat și un ceas pentru a-l putea repara. În acest fel, aveau garanția că vânzătorul le va deschide ușa când se vor întoarce câteva zile mai târziu. Au făcut acest lucru într-o după-amiază liniștită din august, când credeau că nu-i va vedea nimeni.
Dar au fost reperați de un cetățean a cărui mărturie a fost esențială. "Am rămas cu importanța fundamentală a colaborării între cetățeni. Este un lucru de care sunt mândru de când am intrat în Garda Civilă. Întotdeauna există cineva care are o inimă bună și vrea să ajute. Altcineva nu ar fi făcut nimic în acea zi și acest om a sunat. Informațiile pe care ni le-a dat au fost decisive și i-am spus acest lucru la momentul respectiv.
Este curios că, în epoca tehnologiei, în care se poate geolocaliza orice persoană cu un telefon mobil, un martor a fost cel care a accelerat în cele din urmă ancheta. "I-am fi identificat prin alte mijloace sau sisteme, dar faptul că această persoană a dat aceste informații ne-a ajutat incredibil. Când faci o investigație ca aceasta, nu arunci nimic. Uneori se folosește metoda "din ușă în ușă". Măsurile tehnologice au greutatea lor, dar nimic nu este exclus. Martorul percepe o serie de elemente pe care tehnologia nu le poate oferi. A văzut că erau presați, certați, într-o atitudine care i s-a părut suspectă".
Capturarea ultimului dintre criminali a fost întârziată pentru că acesta știa că este căutat, cu atât mai mult după ce cei doi tovarăși ai săi au fost judecați și condamnați pentru participarea la crimă. Trăia ascuns într-o ascunzătoare. Brigada pune accentul pe cooperarea internațională, iar în acest caz se află complexitatea acestui caz. "Acesta este un aspect în care Guardia Civil se află în prima linie. Iar poliția română lucrează de obicei foarte bine atunci când i se cere să aresteze un suspect. Cu această arestare, cred că familia a fost liniștită. Trebuie să fie foarte frustrant să știi că unul dintre făptași este încă în libertate".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News