Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Topul celor mai sărace 10 ţări din Uniunea Europeană: Pe ce loc se află România
WhatsApp
PIB-ul pe cap de locuitor este un indicator al bogăției unei țări. În cadrul Uniunii Europene, standardele privind puterea de cumpărare pot fi comparate - și clasificate. Iată topul celor mai sărace 10 ţări din Uniunea Europeană, în funcție de PIB. Vezi pe ce loc se află România, Bulgaria și Spania.
Sursa europa.eu

PIB-ul pe cap de locuitor va fi astfel exprimat în standarde de putere de cumpărare (PPS) și nu în euro. Aceasta pentru a compensa diferențele dintre nivelurile de preț. 

Odată cu intrarea în vigoare a Tratatului de la Maastricht - care reglementează cooperarea dintre țări în domeniile politicii externe, politicii de securitate, justiției și afacerilor interne - la 1 ianuarie 1993, douăsprezece state s-au unit pentru a forma Uniunea Europeană (UE). Printre acestea se numără Germania, Franța și Regatul Unit. Acesta din urmă a părăsit Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020, ca urmare a Brexitului, astfel încât UE are acum 27 de state membre. 

Valoarea tuturor bunurilor materiale și a serviciilor generate într-o țară în decursul unui an se numește produs intern brut (PIB). PIB-ul pe cap de locuitor este un indicator al bogăției unei țări.

Pentru a putea compara PIB-urile acestor țări într-un mod semnificativ, UE folosește o monedă unică fictivă. PIB-ul pe cap de locuitor nu este exprimat în euro, ci în standarde de putere de cumpărare (PPS). Aceasta pentru a compensa diferențele dintre nivelurile de preț. 

Valoarea medie a PIB-ului UE este stabilită la 100 PPS. Dacă PIB-ul unei țări este mai mare de 100 PPS, înseamnă că țara respectivă are un PIB mai mare decât media UE. 17 dintre cele 27 de state membre ale UE se situează sub această valoare, unele chiar semnificativ. Care sunt cele zece țări care au avut cel mai mic PIB pe cap de locuitor în 2021, potrivit datelor biroului de statistică al Uniunii Europene (Eurostat), citat de handelsblatt.com.

2. -imagine fara descriere- (eurostat-pps.PNG)

Locul 10: Spania face parte din cele 17 state membre UE cu un PIB mai mic faţă de nivelul mediu. Cu un PIB de 84 PPS, ţara ocupă Locul 10 între ţările cele mai sărace ale UE. Fiind cea de-a doua destinaţie de vacanţă din lume, economia Spaniei a suferit cel mai mult de pe urma pandemiei, -10,8%. 

Locul 9: Polonia este a şasea ţară ca mărime din UE, teritorial vorbind. Ţara deţine un PIB de 77 PPS şi se află cu 23 de puncte sub media UE. 

Locul 8: Ungaria – Cu un PIB de 76 PPS de persoană, Ungaria se situează imediat după Polonia, ocupând astfel locul al optulea între cele mai sărace ţări din UE. Ungaria este independentă din 1918 şi a aderat în 2004 la UE concomitent cu Polonia. Potrivit datelor UE, Ungaria deţine ca sectoare importante de export, iar cel mai important partener de export al ţării este Germania. De asemenea, Ungaria este ameninţată de reducerea fondurilor UE.  

Locul 7: Portugalia este membră UE din 1986, iar din 1995 este membră a spaţiului Schengen care prevede anularea controalelor la frontieră în cazul statelor membre. Dintre principalii parteneri comerciali ai ţării fac parte Spania, Franţa şi Germania. La acest moment, Portugalia are un PIB cu 26 PPS sub media UE. 

Locul 6: România –  În 2021 România a avut un PIB de 73 PPS, fiind astfel pe poziţia a 6-a în rândul ţărilor UE cele mai sărace.   Pentru a facilita crearea a noi rute pentru exportul de cereale din Ucraina, UE vrea să creeze rute alternative. De câteva săptămâni o cantitate tot mai mare de cereale ajunge în Polonia şi România, iar de aici poate fi transportată prin portul Constanţa sau Marea Neagră spre Europa occidentală. Reluarea exportului ucrainean de cereale este importantă pentru stabilizarea preţurilor de alimente de pe piaţa mondială. Însă chiar dacă Rusia nu pune piedici vapoarelor, scoaterea în afara ţării a cantităţilor necesare constituie o provocare. 

Locul 5: Letonia – Republica parlamentară Letonia, membră din 2001 a spaţiului Schengen, are un PIB de 71 PPS. Acest lucru îl plasează cu 17 puncte de putere de cumpărare în urma Lituaniei vecine, care a aderat şi ea la UE în 2004. Inflaţia provocată de pandemie şi de războiul din Ucraina a avut repercusiuni grave asupra zonei euro, ducând la o nouă valoare record.

Locul 4: Croaţia – Ţara a aderat în 2013 la UE devenind astfel cel mai tânăr membru. Având un PIB de 70 PPS, Croaţia a îndeplinit, recent, criteriile necesare pentru a introduce în 2023 moneda europeană şi va fi cea de-a 20-a componentă a zonei euro.  

Locul 3: Slovacia – are un PIB în valoare de 68 PPS şi la 5 ani după aderarea sa, în 2009, a introdus moneda euro. 

Locul 2: Grecia – În 2021 PIB-ul din Grecia era de 65 PPS. Pentru acest an Comisia Europeană prevede o cotă a datoriei de 186% din PIB, aceasta fiind cea mai mare valoare din zona euro faţă de 2009, când era de 127%. Trei pătrimi din datoriile de stat se află la creditori instituţionali, cum ar fi ESM, şi achitarea lor merge până în 2070, dar cu dobânzi mici.  

Locul 1: Bulgaria – cea mai săracă ţară din UE cu un PIB de 55 PPS. Bulgaria este membră UE din 2007, la fel ca România. Din 2020 ţara a blocat din raţiuni istorico-politice negocierile cu ţările candidate Albania şi Macedonia de Nord. În iunie 2022, legislativul bulgar a votat cu o largă majoritate anularea veto-ului împotriva Macedoniei de Nord.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel