În notă se arată că ambasadorul francez a obţinut susţinerea omologilor săi spanioli şi belgieni argumentând că ar trebui să existe cel mult o amânare scurtă a Brexitului pentru a evita o criză financiară instantanee: „Am putea să amânăm pentru două săptămâni pentru a ne pregăti pe piaţa financiară", informează stirileprotv.ro.
Şansele de succes ale propunerii premierului britanic Theresa May privind o amânare până pe 30 iunie par mici având în vedere că Franţa şi-a exprimat oficial opoziţia faţă de o nouă amânare a Brexitului fără un plan clar al britanicilor.
Conform notei interne, ambasadorul francez a afirmat că nu a reuşit să găsească „niciun argument în scrisoarea premierului Theresa May pentru o amânare lungă".
Ambasadorul francez a insistat apoi că nu există nicio justificare pentru o astfel de amânare, ci doar pericole.
Dacă UE ar permite o amânare de doar două săptămâni a Brexitului, Marea Britanie ar avea oportunitatea de a revoca Articolul 50 – cel care declanşează procedura de ieşire din UE. Astfel, parlamentul ar putea vota între un Brexit fără acord sau anularea ieşirii din UE.
Însă în ciuda intervenţiei francezilor, o a doua sursă din UE a insistat că „există susţinere pentru ideea lui Tusk" privind o amânare „flexibilă" de un an.
Un oficial important al UE a recunoscut că există îngrijorare privind o postare de pe Twitter a parlamentarului conservator Jacob Rees-Mogg care a afirmat că guvernul britanic ar trebui să perturbe UE din interior în cazul unei amânări lungi a Brexitului.
Citește și BREXIT: Marea Britanie se pregătește de alegeri europarlamentare. Răsturnare de situație
Premierul britanic Theresa May i-a scris preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, vineri pentru a-i cere ca Brexitul să fie amânat până pe 30 iunie pentru a avea timp să obţină susţinerea parlamentului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News