Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Tensiuni Italia-Franța. Giorgia Meloni se declară ofensată
WhatsApp
Declaraţia unui ministru francez care afirmase că Parisul va fi "foarte vigilent" cu privire la respectarea statului de drept în Italia a provocat vineri indignarea probabilului viitor premier Giorgia Meloni, care a denunţat o "ameninţare inacceptabilă", relatează AFP.
Prim-ministrul Italiei, Giorgia Meloni: "Îmi propun să guvernez timp de cinci ani, în ciuda opoziției și nu numai"

Într-un interviu publicat vineri în cotidianul La Repubblica, ministrul afacerilor europene francez Laurence Boone, întrebat despre modul în care Parisul va lucra cu viitorul guvern italian, a răspuns: "Vom fi foarte vigilenţi asupra respectării valorilor şi regulilor statului de drept".

"UE şi-a demonstrat deja vigilenţa faţă de alte ţări ca Ungaria şi Polonia", a adăugat ea.

 

Tensiuni Italia-Franța



Aceste declaraţii, care reiau îngrijorările deja exprimate de premierul francez Elisabeth Borne au provocat mânia Giorgiei Meloni, al cărei partid de orientare postfascistă Fratelli d'Italia a câştigat alegerile legislative din 25 septembrie.

Viitorul prim-ministru al celei de-a treia economii din zona euro, al cărei guvern va trebui să intre în funcţiune până la sfârşitul lunii octombrie, a denunţat pe Facebook "o ameninţare inacceptabilă de ingerinţă împotriva unui stat suveran, membru al Uniunii Europene".

Cu aceste declaraţii, ministrul francez "repetă gafa făcută de premierul Elisabeth Borne", adaugă Meloni. La 26 septembrie, a doua zi după victoria sa în alegeri, Borne avertizase că Franţa va fi "atentă" la "respectarea" drepturilor omului şi a dreptului femeilor la avort.

"Am încredere în faptul că guvernul francez va dezminţi imediat aceste declaraţii", afirmă Giorgia Meloni. "Era guvernelor conduse de Partidul Democrat (PD, principalul partid de stânga), care cerea protecţie străinătăţii, s-a terminat, cred că este clar pentru toată lumea, atât în Italia cât şi în străinătate", a conchis ea.

 

Coaliţia Giorgiei Meloni dispune de o majoritate absolută 



Coaliţia Giorgiei Meloni dispune de o majoritate absolută atât în Camera Deputaţilor, cât şi în Senat, iar militanţii pentru drepturile civice se tem de un recul semnificativ în ceea ce priveşte respectarea drepturilor civice, de la avort până la mariajul între persoane de acelaşi sex, odată cu sosirea la putere a partidelor care apără "valorile familiei tradiţionale".

"Da familiilor naturale, nu lobby-ului LGBT! Da identităţii sexuale, nu ideologiei de gen! Da culturii vieţii, nu abisului morţii!", proclamase Giorgia Meloni într-un discurs susţinut în luna iunie în Spania.

Temerile că un guvern condus de Meloni ar putea încălca principii fundamentale ale UE sunt probabil "exagerate", estimase totuşi pentru AFP înaintea alegerilor Mabel Berezin, sociolog de la Universitatea americană Cornell, conform Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel