Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Tânără româncă, angajată în Kabul: Nu vreau să plec până nu e absolut nevoie să plec
WhatsApp
O tânără din România care lucrează de 7 ani în Afganistan, la o organizaţie umanitară, nu vrea să părăsească ţara, spunând că, deocamdată, se simte în siguranţă acolo unde este şi consideră că zona aeroportului din Kabul este mult mai periculoasă.

În momentul realizării interviului pe una dintre reţelele de socializare, tânăra a spus că doreşte să-şi păstreze anonimatul pentru siguranţa sa şi că nu are fotografii de dată recentă din Kabul, pentru că nu doreşte să rişte.

După ce a răspuns întrebărilor MEDIAFAX, tânăra a spus că tocmai a comandat pizza şi aşteaptă o vizită din partea a trei colegi, cu toţii non-afgani, care căutau soluţii să ajungă la ea în siguranţă.

„Puncte de control erau şi înainte, chiar mai numeroase decât acum. Sunt oameni terifiaţi şi şocaţi, alţii (majoritatea) îşi văd de treabă. Îngrijorarea cea mai mare este de natură economică. Agresiunea verbală a cam dispărut, cel puţin din experienţa mea mergând pe stradă, probabil de frică de repercursiuni talibane către agresori”, ne-a spuns, în exclusivitate, tânăra româncă.

Dincolo de ce se întâmplă la aeroport, care este atmosfera în Kabul? Sunt restricţii de circulaţie? Există puncte de control instituite în capitala afgană?
Sunt puţini talibani prin oraş în zona mea, ceva mai mulţi în jurul Zonei Verzi şi spre periferii. Variază punctele de control - uneori vezi pe cineva acolo, uneori nu. În afară de aeroport, restricţiile de circulaţie sunt ca şi înainte - restrictive în jurul zonei diplomatice şi a ministerelor, mai deloc în rest. Puncte de control erau şi înainte, chiar mai numeroase decât acum.

Reporter: Care este starea de spirit a populaţiei?
Răspuns: Sunt oameni terifiaţi şi şocaţi, alţii (majoritatea) îşi văd de treabă. Îngrijorarea cea mai mare este de natură economică - băncile nu lucrează încă, sunt raportate dispariţii de bani cash, sunt semnale îngrijorătoare că fondurile străine, dar şi transferurile de bani deja alocaţi sunt sistate.

Reporter: De când au preluat talibanii puterea, te-a oprit cineva pe stradă ca să te legitimeze?
Răspuns: N-am fost legitimată pe stradă, dar asta nu e ieşit din comun. Forţele fostului guvern afgan cereau frecvent paşaportul la check-point-uri, deci nu văd de ce ar fi diferit.

Reporter: Femeile sunt agresate în vreun fel? Sunt obligate să aibă o anumită ţinută?
Răspuns: Sunt femei mai puţine pe stradă, dar nu sunt semne de agresiune. Chiar dimpotrivă: agresiunea verbală a cam dispărut, cel puţin din experienţa mea mergând pe stradă, probabil de frică de repercursiuni talibane către agresori. Am văzut şi femei în chadri („burka”), şi cu faţa descoperită. Din nou, mai puţin decât acum o săptămână. Desigur, nici înainte nu mergeai cu fustiţă pe stradă, dar acum a crescut preţul pentru burka, abaya, eşarfe negre, etc.

Reporter: Femeile sunt fost obligate să abandoneze locurile de muncă?
Răspuns: În ceea ce priveşte munca femeilor, este nesiguranţă şi lipsă de claritate. Unele femei au fost chemate la muncă, altora le-a fost interzis să vină până când nu e o directivă clară de la leadership.

Reporter: Magazinele sunt deschise?
Răspuns: Marea majoriate a magazinelor sunt deschise, inclusiv malluri-le.

Reporter: Sunt probleme cu aprovizionarea cu alimente şi cu apă?
Răspuns: Nu sunt probleme de aprovizionare, deocamdată. Singura chestie care a dispărut şi care pe mine mă afectează teribil este Cola light.

Reporter: Care sunt mesajele transmise de presa afgană?
Răspuns: Presa afgană preia mult din presa internaţională. În general, panică şi scene de groază.

Reporter: Aveţi acces permanent la internet?
Răspuns: Internetul e ok.

Reporter: Ce sentimente te încearcă?
Răspuns: Mă îngrijorează panica generală şi poziţia comunităţii internaţionale. Mă încearcă o depresie cum n-am mai simţit. Văd speranţă în conducerile unor organizaţii care doresc să continue, însă sunt furioasă pentru impedimentele birocratice pe care le întâmpină din partea comunităţii internaţionale, în principal - nu bani, aeroport blocat, nu flexibilitate pentru transferul de bani în afara sistemului bancar, care nu merge.

Reporter: Vrei să părăseşti Afganistanul? Dacă da, ai posibilitatea să o faci?
Răspuns: Nu vreau să plec până nu e absolut nevoie să plec. Mă simt în siguranţă unde sunt. Aeroportul e oricum o capcană acum de unde nu ştiu dacă aş ieşi în viaţă şi cred, fără sa fiu eu însămi prea importantă, că prezenţa în continuare a internaţionalilor în ţară este foarte importantă pentru susţinerea moralului colegilor noştri afgani.

Reporter: Te-a căutat cineva de la Ambasada României?
Răspuns: Am fost în contact cu Ambasada României din Islamabad şi cu cea din Afganistan, dar şi cu instituţii româneşti de acasă. N-a uitat nimeni de mine.

Reporter: Cunoşti români care au părăsit Afganistanul după ce talibanii au preluat puterea? Dar care au rămas?
Răspuns: Mai sunt câţiva români pe-aici. Nu-i cunosc pe cei care au plecat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel