Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Sute de români, muncitori la negru, depistați pe santierele navale din Veneția, Treviso și Monfalcone
WhatsApp
În urma unei acțiuni a Guardia di Finanza sute de români care munceau fără contract în Italia au fost depistați pe șantierele navale din Veneția, Treviso și Monfalcone. 

Conform informațiilor publice cei aproximativ 400 de muncitori aveau contract în țara de origine și erau plătiți cu 1.400 de euro în plic.

Contractul de muncă era încheiat în România, dar munca a fost efectuată în Italia. Aproximativ 400 de muncitori din șantierul naval și sectorul prelucrării metalelor între Veneția, Treviso și Monfalcone au fost identificați cu astfel de contracte de muncă. Autoritățile spun că acționând în acest fel există o evaziune fiscală de peste 8 milioane de euro iar ”angajatorii” au obținut câștiguri ilicite uriașe.

Companiile, cinci în total, toate cu sediul în străinătate, au recrutat muncitori calificați din România, făcându-i să semneze contracte de muncă în baza legilor locale: plătesc câteva sute de euro pe lună, contribuții care trebuie plătite pentru o sumă mai puțin semnificativă. Ulterior, această forță de muncă a fost transferată în Italia și angajată în fabricile din nord-est, în mod provizoriu.

Muncitorilor li s-a plătit efectiv un salariu net de aproximativ 1.400-2.000 de euro pe lună, rezultatul unui salariu cuprins între 6 și 9 euro pe oră: toate doar în numerar, toate la negru.

Guardia di Finanza a început investigațiile în urma unor rapoarte anti-spălare a banilor referitoare la ”remiterile” de numerar către România. Aceștia erau lucrătorii care, după toate probabilitățile, au trimis bani familiilor care au rămas în țara de origine.

Companiile care i-au angajat au ascuns astfel 5,3 milioane de euro din impozite și 3 milioane de euro prin neplata de taxe de asigurări sociale.

Șapte persoane sunt puse sub acuzare și anchetate de Parchetul din Pordenone. 840.000 de euro au fost confiscați.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel