Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
"Supercertificatul verde" intră în vigoare astăzi în Italia. Cel mai restrictiv document de până acum: lista completă a regulilor
WhatsApp
În Italia, intră în vigoare cel mai restrictiv dintre documentele specifice pandemiei. E numit "supercertificatul verde" și începe să fie solicitat inclusiv în mijloacele de transport în comun.

Supercertificatul COVID a intrat în vigoare începând de astăzi, 06 decembrie. Cu noul certificat din Italia, eliberat doar vaccinaților sau vindecaților de Covid, se va putea mânca în restaurante şi baruri la mese doar de câte patru clienţi, se va intra în săli de teatru, în cinematografe sau pe stadioane şi se va putea călători cu trenul sau cu avionul, potrivit publicației Corriere. 

A devenit oficial că persoanele care au doar un test Covid negativ nu pot nici măcar să urce în autobuz, tramvai sau metrou. Poliţia naţională, carabinierii şi controlorii din transportul public local vor putea cere oricărei persoane acest certificat, iar cei care se află în zonele restricționate și nu îl dețin, vor fi pasibili de amenzi de între 400 şi 1.000 de euro.

Noul document, valabil până la 15 ianuarie, e menit să impulsioneze și mai mult vaccinarea în Italia, care este de 85% din populație cu schemă completă și peste 45% cu doză booster.

Supercertificat verde în Italia, principalele reguli și restricții

 

Trei niveluri

În schema de interdicții publicată pe site-ul guvernului, cetățenii sunt împărțiți în trei grupuri. Cine nu are permisul verde, pentru că nu este vaccinat și pentru că nu are test. Cine deține certificatul de bază, care se obține cu prima doză de vaccin, cu trecere prin boală (expirat după șase luni) și cu test. Al treilea nivel este cel al celor care au supercertificat. Adică cei care au fost vaccinați cu o doză dublă de mai puțin de nouă luni și cei care au fost vindecați de cel mult șase luni.

Baruri și restaurante

În zona albă și galbenă, servirea la bar este permisă pentru toată lumea. În zona portocalie, cei care nu sunt imunizați sau au permisul verde de bază nu vor putea să bea cafea la masă, ceea ce este permis cu supercertificatul verde.

Munca

Pentru lucrătorii din sectorul public și privat - cu excepția celor care au obligația de vaccinare - este necesar cel puțin permisul de bază și aceeași regulă se aplică și cantinelor, în toate zonele de risc.

Autobuz și metrou

Fără permisul verde poți lua un taxi, dar nu te poți urca în autobuze, metrouri și trenuri regionale.

Elevi peste 12 ani

Pentru a rezolva problema elevilor, care au nevoie de certificat verde pentru autobuzele și trenurile regionale, există mai multe ipoteze, printre care tampoanele gratuite: cel puțin pentru cele 15 zile care trec între prima doză de vaccin și eliberarea adeverinței.

Deplasare

Cu mașina personală te poți deplasa în voie, chiar dacă nu ești vaccinat, în regiunile albe și galbene, în timp ce în cele portocalii, dacă nu ai permisul verde, te poți deplasa în alte municipii sau în alte regiuni numai pentru motive întemeiate, care țin de sănătate sau pentru servicii nedisponibile în municipiul dumneavoastră.

Pârtii de schi deschise

Pârtiile de schi vor rămâne deschise și pentru sărbătorile de Crăciun și Anul Nou, cu excepția zonelor roșii. În zonele albe, galbene și portocalii, fără certificatul verde nu se poate urca în telecabine, telescaune și telegondole acoperite, în timp ce în zona alb și galben se pot lua teleschiuri și telescaune deschise, care în zonele portocaliu sunt permise doar celor cu supercertificat verde.

Cum vor putea merge italienii la magazin

 

Centre de cumpărături

Fără supercertificat verde nu poți merge la centrul comercial în weekend în zona portocalie, decât pentru a intra în magazine alimentare, chioșcuri de ziare, farmacii, librării și tutungerii.

Cinematografe și teatre

Numai deținătorii supercertificatului COVID, în toate zonele de risc, pot merge la cinematografe, teatre, săli de concerte.

Muzee, stadioane, discoteci

Pentru muzee și expoziții din zona albă și galbenă trebuie să aveți permisul de bază, dar în zona portocalie nu este suficient. Stadioanele și sălile de sport sunt întotdeauna închise pentru cei care nu sunt vaccinați sau au doar un test. În toate cluburile și discotecile se va intra doar cu supercertificat COVID.

Petreceri și nunți

Toate petrecerile "rezultate din ceremonii civile și religioase” sunt interzise persoanelor nevaccinate și permise celor care au permisul verde de bază. În zona portocalie, accesul este permis doar cu supercertificat verde. Toate celelalte tipuri de petreceri din toate zonele sunt permise numai cu supercertificat. Accesul în centrele de wellness este interzis celor fără permis verde și, în zona portocalie, chiar și pentru cei cu test negativ. Idem pentru parcurile de distracție și centrele culturale interioare.

Hoteluri

Certficatul verde este obligatoriu și în hoteluri. În zona albă, galbenă și portocalie nu pot intra cei care nu sunt vaccinați sau trecuți prin boală. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Sanatate Vezi toate articolele
31 oct 2023, 12:34
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel