Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Spaniolii vor plăti mai mult pentru chirii anul acesta: previziunile experților imobiliari
WhatsApp
Potrivit datelor publicate de Idealista, anul 2023 s-a încheiat cu un preț de 12,1 €/m2 pentru casele închiriate în Spania, ceea ce reprezintă o creștere de aproape două puncte procentuale față de luna decembrie 2022.
Spaniolii vor plăti mai mult pentru chirii anul acesta: previziunile experților imobiliari. Sursa - Pexels

Prețul chiriilor în regiuni precum Madrid, Catalonia sau Insulele Baleare crește vertiginos peste medie, în jur de 16 euro pe mp. În regiunea Baleare sau Comunitatea Valenciană prețul a crescut cu 18%  față de acum un an.

Dificultatea de a accesa un credit ipotecar face ca toate contractele de închiriere să fie cea mai solicitată formulă pentru cei care doresc să acceseze o locuință. 

Cele mai recente date de la INE reflectă că 15,9% dintre gospodării au locuit în 2021 în locuințe închiriate. Toate acestea în ciuda prețurilor mari din ultimii ani, mai ales în 2023.

Scăderea ofertei și cererea foarte mare vor face ca prețurile de închiriere vor crește în 2024, susțin experții  imobiliari. Creșterea prețurilor de închiriere ar putea fi mai mare de 5% de la an la an ș va afecta orașele mari.

 

Proprietarii nu vor putea majora contracte mai mult de 3%

 

În cazul contracte în vigoare și supuse unei revizuiri anuale, „actualizarea chiriei contractelor de închiriere a locuințelor” este limitată la 3%, conform prevederilor Legii Locuinței, astfel că proprietarii nu vor putea ridica chiria chiriașilor lor cu mai mult de 3% în 2024.

Potrivit experților Fotocasa, în cazul deținători de mai multe imobile, majorarea chiriei, fie că este sau nu rezultatul unei înțelegeri între proprietari sau chiriași, va avea o limită de 3%. În cazul micilor proprietari, limita poate fi depășită dacă există un acord între ambele părți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Economie Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel