Ministerul Public solicită 18 ani de închisoare pentru două persoane, JAAP, de naționalitate spaniolă și CL, de naționalitate română, pentru trafic de persoane și infracțiuni împotriva drepturilor lucrătorilor, după ce la sfârșitul anului 2015 au oferit contracte ilegale și fictive lucrătorilor sezonieri, majoritatea români
muncitorii au fost aduși la Canicosa de la Sierra pentru a recolta ciuperci, dar condițiile de muncă și de cazare erau greu de imaginat. Au fost nevoiți să locuiască înghesuiți într-unul din depozitele vechi, din lemn, al unuia dintre învinuiți. Presupusele contracte pe care le oferea CL, în complicitate cu JAAP, au fost o „farsă” pentru a aduce forță de muncă ieftină din România și alte țări din Europa de Vest în Canicosa de la Sierra.
Totul a început în anul 2015, când un cetățean român care lucra la cules ciuperci pentru cei doi, s-a prezentat la Garda Civilă susținând că este exploatat de un conațional. Muncitorul român le-a povestit anchetatorilor că a fost recrutat în România de un alt bărbat român -C.L. - cu promisiunea unui loc de muncă în Spania plătit cu un salariu de 2.000 de euro pe lună și un loc decent de cazare, într-un apartament pe care urma să-l plătească din câștigurile obținute. Alături de acesta, românul a mai recrutat alți 9 oameni din România și i-a transportat el însuși pe toți, cu un microbuz, până în localitatea spaniolă.
Odată ajunși în orașul Burgos, CL le-a luat românilor toate documentele personale pentru a-i împiedica să plece. La rândul său, celălalt inculpat și proprietarul unui depozit situat pe autostrada Navaleno i-a „găzduit” pe cei nouă muncitori români, împreună cu alte aproximativ 200 de persoane care nu au fost identificate, în depozitele din lemn ale sale. În interiorul acelui depozit, bărbați, femei și chiar și copii erau constrânși să doarmă pe pământ, pe paie sau pe paleți. Nu aveau nici măcar o baie.
CL mergea să ia muncitorii în fiecare dimineață, în jurul orei 5:00, pentru a merge la munte, unde lucrau culegând ciuperci până la 22:00 sau 0:00, fără pauză, timp de șapte zile pe săptămână. Potrivit anchetatorilor, ciupercile culese erau livrate apoi bărbatului spaniol care îl plătea pe C.L. pentru acestea, iar românul plătea la rândul său fiecărui lucrător suma de 50 de euro pe zi, din care scădea, însă, 5 euro pentru transport și 1 euro pentru fiecare kilogram de ciuperci cules.
Parchetul mai solicită fiecăruia 6 ani de închisoare pentru o infracțiune de trafic de persoane și încă doi ani pentru fiecare acuzat pentru o altă infracțiune împotriva drepturilor lucrătorilor, potrivit burgosconecta.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News