Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Spania. Un român și francezul capturat recent la București, acuzați de crimă: „Autopsia dezvăluie o ferocitate și un abuz de superioritate“
WhatsApp
Descoperirea cadavrului lui Otman într-un șanț din Empordà duce la o arestare internațională. Un cetățean francez, în vârstă de 35 de ani, urmărit internațional pentru omor a fost reținut, recent, în București. El este suspectat că, împreună cu Florin și alte patru persoane de cetățenie română a ucis o persoană și a abandonat-o pe o autostradă din Spania. 

Descoperirea celor care l-au ucis a fost doar prima parte a "cazului Voral", cea de-a doua necesitând coordonarea unei acțiuni comune cu Olanda, Belgia și România pentru a-i aresta în același timp pe autori, cei mai mulți, de naționalitate română.

Cadavrul a fost găsit pe șoseaua Empordà de un biciclist în dimineața zilei de duminică, 28 februarie 2021, pe marginea drumului secundar care urcă spre sanctuarul Mare de Déu del Mont, în comuna Cabanelles (Alt Empordà). A deschis ochii larg pentru a se asigura că vedea ceea ce credea că vede și a sunat la 112.

La scurt timp după aceea, agenții Mossos d'Esquadra de la Zona de Investigații Criminale (AIC) din Girona, procurorul Víctor Pillado, judecătorul de serviciu și lucrătorii de la serviciile funerare se înghesuiau pe asfalt și în jurul cadavrului găsit de biciclist. Niciunul dintre ei nu a avut vreo îndoială că era vorba de o crimă: decedatul, un bărbat de vreo 40 de ani, îmbrăcat în salopetă, avea tăieturi pe gât. 

Vezi mai multe: Cinci români, acuzați de uciderea unui mecanic, în Spania. Francezul urmărit internațional, capturat recent la București, legătură cu crima

O familie de marocani care locuia de ani de zile în regiunea Empordà s-a prezentat la secția de poliție din Figueres la scurt timp după ce a fost găsit cadavrul și a anunțat dispariția lui Otman Chaibi, un mecanic marocan din Vilafant, dispărut de câteva zile. Polițiștii au dedus imediat că era vorba de bărbatul abandonat în șanț. La acel moment, autopsia fusese deja finalizată și, pe lângă faptul că avea probe de ADN care să certifice identitatea lui Otman, poliția știa, de asemenea, din examinarea medico-legală, că ruda acestei familii fusese bătută cu brutalitate: Avea mai mult de 30 de vânătăi pe tot corpul și cinci plăgi înjunghiate pe gât. De asemenea, acesta primise lovituri la nivelul craniului cu un obiect contondent, ceea ce ar fi putut fi cauza morții sale.

Un român și francezul capturat recent la București, acuzați de crimă în Spania

 

După ce a fost clar cine era victima, anchetatorii au trecut la căutarea criminalului sau criminalilor. Aceștia au interogat anturajul lui Otman: familie, prieteni, vecini și colegi de serviciu, ajungând până la Valentin, partenerul de afaceri al victimei, cu care înființase un atelier mecanic. Când l-au interogat pe acest ultim martor, Mossos au știut încotro să se îndrepte.

Cu două zile înainte ca trupul neînsuflețitl să fie găsit, vineri, 26 februarie, Otman a mers la un grătar pe care Valentín și soția sa, care locuiesc într-o casă aproape vecină cu garajul, îl organizaseră. La cină au participat mai mulți prieteni ai cuplului, toți, cu excepția lui Otman, fiind persoane de origine română, la fel ca Valentin și soția sa. La finalul cinei, doi dintre invitați, Florin și Kevin, s-au certat cu Otman. Discuția a ajuns la cote maxime, iar acțiunile lui Florin și ale lui Kevin au scăpat de sub control.

Se presupune că au sfârșit prin a-l ucide. Și, în loc să sune la 112, au decis să-l încarce în portbagajul unui Peugeot 307 - poate încă în viață -, au mers o vreme cu mașina și apoi l-au aruncat pe marginea drumului. "Nu intenționau să scape de cadavru, ci doar să îl îndepărteze de garaj", subliniază surse din poliție.

 „Autopsia dezvăluie o ferocitate și un abuz de superioritate“

 

Anchetatorii au reușit în scurt timp să întocmească o listă detaliată a numărului de invitați care au luat parte la grătar. Și confirmă, prin intermediul telefoanelor lor mobile, că se aflau cu toții în garaj când Otman ar fi fost ucis cu bâta. Datorită urmăririi, agenții au reușit să îi localizeze pe fiecare dintre suspecți. Din aceste investigații, Mossos și procuratura au dedus ce s-a întâmplat: au existat doi făptași - Florin și Kevin - iar restul au comis infracțiuni de tăinuire, în cel mai bun caz, sau prin prezența lor au acționat ca și complici la crimă. Tribunalul din Figueres a fost de acord să îi aresteze pe toți. A existat însă o problemă: Florin și Kevin nu se mai aflau în Spania.

Florin s-a refugiat la rude care locuiau în Olanda, iar Kevin - de naționalitate franceză - a fugit în România, în casa prietenei sale, de unde polițiștii Direcției de Investigații Criminale - Serviciul Urmăriri l-au depistat și ridicat pe 5 ianuarie. Instanța din Figueres a emis două ordine europene de anchetă (EIO), iar judecătorul și procurorul au negociat cu omologii lor din Olanda și România pentru a-i ancheta pe Florin și, respectiv, Kevin.

În același timp, Mossos i-a contactat pe atașații Ministerului de Interne la ambasadele celor două țări, inspectori ai Poliției Naționale care acționează ca agenți de legătură între forțele de ordine spaniole și cele străine. Prin intermediul acestor inspectori și cu aprobarea autorităților judiciare, au fost activate unitățile de fugari olandeze și românești. Totul era stabilit.

Florin a fugit din Olanda în Belgia

 

Dar Florin, după cum a anunțat de poliția olandeză care îl urmărea, a părăsit pe neașteptate țara pentru a se stabili la Anvers (Belgia). Procesul birocratic cu belgienii a trebuit să fie reluat. "Cei doi - Florin și Kevin - își câștigă existența vânzând marijuana și nu sunt mari traficanți de droguri, dar sunt foarte mobili în Europa", îi descriu agenții din Girona.

La mijlocul lunii decembrie, cei opt erau din nou liniștiți și localizați: șase în Spania, unul în Belgia și unul în România. "Trebuia să acționăm toți în același timp, pentru că altfel se avertizau reciproc și exista riscul de a scăpa, mai ales din partea celor care erau deja în străinătate", au precizat autoritățile spaniole.

Mossos au arestat șase suspecți în Empordà și pe Florin în Anvers. Dar Kevin scăpase. Poliția Română a comunicat că acesta a plecat în excursie chiar atunci. În urmă cu câteva zile, unitatea de urmărire din România i-a informat pe Mossos că acesta s-a întors la domiciliul iubitei sale din București și a fost în cele din urmă arestat. Acesta va fi extrădat în scurt timp.

Vezi mai multe: Criminal francez urmărit internațional, prins în România: A ucis o persoană și a abandonat-o pe o autostradă din Spania

 

Florin este deja în arest preventiv în închisoarea din Figueres. El a mărturisit că l-a atacat pe Otman, dar a declarat că victima îl mai atacase și înainte. El a mai detaliat că cearta a pornit de la faptul că Otman a vrut să ceară prea mult pentru o doză de cocaină de calitate inferioară.

Aproape un an mai târziu, dosarul Voral este pe cale să se încheie pentru proces. Surorile lui Otman au apelat la serviciile avocatului Sergio Noguero. "A fost o crimă. Autopsia arată că autopsia arată că a existat o ferocitate și un abuz de superioritate, pentru că erau mai mulți împotriva unuia singur. În plus, Otman băuse și nu era în deplinătatea capacității de a se apăra", explică avocatul. "Pentru familie, vestea descoperirii cadavrului abandonat în șanț a fost o durere în plus și cer ca aceștia să primească cele mai dure sentințe“, adaugă avocatul, citat de El Periodico.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
19 apr 2024, 22:40
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel