Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Spania şi Portugalia îşi întăresc legăturile pentru a convinge Franţa şi UE de necesitatea construirii gazoductului Midcat
WhatsApp
Miniştrii de Externe şi miniştrii Apărării din ambele ţări s-au întâlnit la Lisabona pentru a discuta despre conexiunile energetice din Europa, războiul din Ucraina, situaţia din Sahel şi NATO
Foto: Pixabay

Proiectul gazoductului Midcat se numără printre "soluţiile iberice" care urmăresc "ceea ce au făcut întotdeauna Spania şi Portugalia la Bruxelles, propuneri constructive pentru a face faţă unei provocări specifice, care este şantajul gazelor din partea lui Vladimir Putin". Cu aceste cuvinte, ministrul spaniol de Externe, José Manuel Albares, a avut din nou impact, după întâlnirea care a avut loc la Lisabona cu omologul său portughez şi miniştrii Apărării din ambele ţări, potrivit Cadena Ser, titrează Rador.

"Se joacă european, ceea ce fac mereu spaniolii şi portughezii", a insistat ministrul spaniol, care a amintit că nici Spania, nici Portugalia nu au probleme cu aprovizionarea cu energie şi că propuneri precum Midcat urmăresc "să fie de partea solidarităţii europene" cu ţările dependente de gazul rusesc.

"Pentru acest lucru, evident, este necesar să se finalizeze acei câţiva kilometri care au mai rămas pentru interconectarea gazului din Peninsula Iberică cu reţeaua central-europeană", a reiterat Albares într-o conferinţă de presă de după întâlnire.

Criza energetică din Europa

 

Pe de altă parte, ministrul portughez de Externe a subliniat că crearea unei Bănci Europene de Hidrogen implică un angajament pentru interconexiuni care favorizează poziţiile Spaniei şi Portugaliei.

Războiul din Ucraina, conexiunile energetice din Europa, NATO şi situaţia din Sahel, printre altele, au fost în centrul agendei întâlnirii 2+2 desfăşurate miercuri în capitala portugheză de miniştrii de Externe ai Portugaliei şi Spaniei - João Gomes Cravinho şi José Manuel Albares - şi Apărării - Helena Carreiras şi Margarita Robles - se pregătesc pentru summitul spaniolo-portughez din octombrie.

Întâlnirea a coincis cu anunţul preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre crearea Băncii Europene de Hidrogen, "o idee excelentă care vizează autonomia europeană şi care la rândul ei presupune interconexiuni astfel încât să se poată vorbi despre o Europă Unită în chestiuni energetice", a spus Cravinho la o conferinţă de presă.

Spania şi Portugalia îşi întăresc legăturile pentru a convinge Franţa şi UE de necesitatea construirii gazoductului Midcat

 

"În acest sens, poziţiile pe care Portugalia şi Spania le-au apărat câştigă teren, vor fi din ce în ce mai înţelese şi cu siguranţă vor face parte din soluţiile de care are nevoie Europa", a adăugat ministrul.

De asemenea, întâlnirea a făcut posibilă verificarea "relaţiilor bilaterale magnifice" în materie de apărare şi coincidenţa ambelor ţări pe probleme precum războiul din Ucraina, relaţiile dintre UE şi NATO şi situaţia din Africa, în special în regiunea Sahel, care "ne preocupă", a spus Margarita Robles.

Pentru ministrul spaniol al Apărării, ambele ţări trebuie "să-şi sporească conducerea solidă şi profundă în Uniunea Europeană". Această întâlnire ministerială, prima dintr-o formaţie 2+2 între cele două ţări, precede summitul spaniolo-portughez convocat la Viana do Castelo (nordul Portugaliei) pe 13 şi 14 octombrie.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel